Itàlia i França comencen la desecaldada amb la tornada a classe dels escolars

L'Índia supera els 17 milions d'infeccions i suma per cinqué dia xifres rècords de contagis i morts, en una situació crítica per la falta d'oxigen hospitalari

Concentració a París amb la torre Eiffel en el fons
Concentració a París amb la torre Eiffel al fons / À Punt NTC

Itàlia i França han iniciat aquest dilluns la desescalada, tot i que els contagis encara són elevats. A Itàlia obrin les escoles per a nou milions d'alumnes i també bars, restaurants, cines i teatres tornen a l'activitat. A França obrin les aules després de tres setmanes de tancament i més de sis milions d'estudiants d'infantil i primària han tornat a classe. On la situació és crítica és a l'Índia, que per cinqué dia consecutiu bat el rècord de nous positius. La falta de llits i d'oxigen han fet col·lapsar el sistema sanitari. Singapur ha enviat d'urgència una càrrega d'oxigen i els Estats Units i el Regne Unit hi faran arribar ajuda els pròxims dies.

França, un dels països més afectats per la Covid amb 100.000 morts i 5,4 milions d'infectats, inicia aquest dilluns el desconfinament gradual amb el retorn presencial de 6,6 milions d'alumnes de preescolar i primària, absents de les aules durant les últimes tres setmanes. Després d'una setmana d'educació a distància i altres dues de vacances, els alumnes francesos tornen aquest dilluns a classe amb un dispositiu reforçat de seguretat per a minimitzar les possibilitats de contagi.

Els estudiants de secundària tornaran de manera presencial als instituts el 3 de maig, segona etapa d'una desescalada gradual en què el mateix dia també es posarà fi a la prohibició de moure's més enllà d'una distància de deu quilòmetres des del domicili. El govern francés compleix així la primera etapa del seu calendari d'obertura "prudent i progressiva", com la va definir el primer ministre, Jean Castex.

Per a la resta d'àrees, com la dels comerços no essencials (bars i terrasses, entre altres) i les culturals, el govern pretén iniciar l'obertura a mitjan maig, encara que esperarà l'evolució de la pandèmia per a confirmar el calendari.

Encara que França continua amb una alta taxa d'incidència (320 per cada 100.000 habitants) i té encara els hospitals i les UCI saturades, el govern d'Emmanuel Macron aposta pel ritme de vacunació per a frenar l'epidèmia de manera sostenible.

Procés gradual de reobertures a Itàlia

Després de mes i mig de restriccions, Itàlia emprén un procés gradual de reobertures que ha començat a les 14 regions amb risc de contagi baix catalogades com a "zones grogues". En aquestes regions tornen les classes presencials als col·legis fins a la secundària i els bars, i restaurants amb menjar i sopars en terrassa i fins a l'inici de l'horari del toc de queda, a les 22.00 hores locals, a més de reobrir-se cinemes i teatres, tancats des d'octubre. La ciutadania podrà moure's lliurement pel país, fins i tot per les zones roges de més incidència.

Itàlia ha registrat 13.158 nous contagis de coronavirus i 217 morts les últimes vint-i-quatre hores, segons ha informat el Ministeri de Sanitat, que ha decidit prohibir l'entrada al país de les persones que hagen estat els últims 14 dies a l'Índia, on la pandèmia està fora de control. El descens més gran s'ha registrat en la xifra de morts, més de cent menys que el dia anterior. Als hospitals continua també reduint-se la pressió.

Quant a la campanya de vacunació, a Itàlia s'ha arribat als 17.592.423 de dosis injectades, sobretot entre majors de 70 anys i personal sanitari, i 5.187.303 persones ja estan immunitzades, amb la pauta completa.

L'Índia pateix falta d'oxigen als hospitals

L'Índia ha superat els 17 milions d'infeccions de coronavirus des de l'inici de la pandèmia, producte d'una segona onada de casos que suma per cinqué dia consecutiu xifres rècord de contagis i morts, en una situació crítica per la falta d'oxigen hospitalari. Només les últimes 24 hores suma 352.991 nous contagis i 2.812 morts, les xifres més altes registrades fins ara. Això eleva el total acumulat a 17,3 milions de contagis i a 195.123 morts des de l'inici de la pandèmia. L'Índia continua sent el país amb les pitjors dades de contagis al món, que representen més d'un terç del total global d'infeccions confirmades diumenge per l'Organització Mundial de la Salut (OMS), 830.806 nous contagis de Covid-19.

La pujada de contagis ha representat un augment significatiu en el nombre d'hospitalitzacions, amb més del 16% de casos actius del total de 17,3 milions registrats fins ara, la qual cosa ha portat a una situació crítica als hospitals dels estats més afectats i l'escassetat de recursos per a tractar la malaltia. Nova Delhi, confinada des de fa una setmana, és una de les zones més afectades, amb serioses limitacions hospitalàries, sobretot d'oxigen mèdic, cosa que ha deixat en mínims els nivells del subministrament vital.

També et pot interessar

stats