Itàlia bloqueja l'ús de ChatGPT per no respectar la legislació de dades

El garant italià per a la protecció de dades personals ha obert una investigació i mantindrà el bloqueig fins que l'eina d'intel·ligència artificial "respecte la disciplina de la privacitat"

ChatGPT és un robot de xat d'intel·ligència artificial
ChatGPT és un robot de xat d'intel·ligència artificial / NMStudio789

Itàlia ha disposat el bloqueig "amb efecte immediat" de l'eina d'intel·ligència artificial ChatGPT, de la tecnològica estatunidenca OpenAI, acusant-la de no respectar la llei de protecció de dades dels consumidors.

El garant italià per a la protecció de dades personals assegura en un comunicat que ha obert una investigació i que, mentrestant, el bloqueig es mantindrà fins que ChatGPT "respecte la disciplina de la privacitat".

El popular ChatGPT ha sigut desenvolupat per la companyia OpenIA dels Estats Units, on diverses organitzacions han demanat també la suspensió per recelar d'aquests experiments amb intel·ligència artificial.

L'organisme italià va informar que aquest xat, capaç de simular converses humanes, va patir el 20 de març una pèrdua de dades sobre els usuaris i les dades de pagament dels abonats.

En la disposició, el garant italià destaca "la falta d'informació a usuaris i a tots els interessats dels quals recull dades OpenAI", però "sobretot l'absència d'una base jurídica que justifique la recollida i conservació massiva de dades personals".

A més, al·lega, les informacions generades per ChatGPT "no sempre corresponen" a la realitat.

Finalment, Itàlia lamenta "l'absència de tota mena de filtre" en la verificació de l'edat dels seus usuaris, a pesar que el servei estiga dirigit a majors de tretze anys.

D'aquesta manera, els xiquets estan "exposats a respostes gens idònies per al nivell de desenvolupament i consciència".

L'ús de la intel·ligència artificial cada vegada és més freqüent i, per això, la Unesco ha urgit als països que apliquen "sense demora" el marc ètic mundial sobre aquesta tecnologia, adoptat el 2021 de manera unànime pels 193 estats membres.

També et pot interessar

stats