Israel, prop d'una coalició de govern que podria desbancar Netanyahu

El partit ultranacionalista ha anunciat el suport a un govern d'unitat liderat pel partit centrista de Yair Lapid

El líder del partit Yemina, Naftali Bennett, anuncia a Jerusalem que formarà un govern amb Yair Lapid per a enderrocar al primer ministre Netanyahu
El líder del partit Yemina, Naftali Bennett, anuncia a Jerusalem que formarà un govern amb Yair Lapid per a enderrocar el primer ministre Netanyahu / Efe

A Israel l'oposició s'alia per a desallotjar del poder l'actual primer ministre en funcions, Benjamin Netanyahu, qui està al capdavant del país des de fa 12 anys. L'ultradretà religiós  Naftali Bennett ha anunciat el suport a un govern d'unitat liderat pel partit centrista de Yair Lapid. Netanyahu ha portat Israel a quatre eleccions en només dos anys.

Després de 12 anys en el govern, sembla que s'acaba l'era Netanyahu. Els set escons d'un dels seus aliats, el partit ultradretà religiós, han sigut claus. L'oposició, liderada pel partit centrista Yair Lapid, s'ha unit en bloc per a crear un govern de coalició després que el mateix Netanyahu fora incapaç de sumar forces per a encarar un nou mandat.

"En aquest moment decisiu, hem d'assumir responsabilitats. Pretenc fer tot el que està en el meu poder per a formar un govern d'unitat nacional amb el meu amic Yair Lapid que retorne el país a la senda correcta", ha anunciat Bennett en un discurs televisat, on ha apel·lat al sentit de la responsabilitat per a traure Israel del seu llarg bloqueig polític.

Després que el país es vera abocat a quatre comicis en només dos anys –els últims al març– sense aconseguir fins ara una clara majoria i després del fracàs de Netanyahu per a formar un govern de dretes, Bennett ha assegurat que els únics escenaris possibles són "unes cinquenes eleccions" o crear "un executiu d'unitat nacional" que l'evite.

L'actual primer ministre, immers en processos de corrupció, ha dut el país a quatre eleccions en només dos anys. Netanyahu diu que aquest nou executiu suposa un perill per a Israel i complica les coses de cara a negociar la qüestió palestina.

Netanyahu acusa Bennett de trair els votants dretans

Netanyahu ha alertat del "perill" d'un "executiu esquerrà" per a "la seguretat i el futur d'Israel" i ha instat a fer un últim intent per a aconseguir un govern de dretes. Netanyahu ha acusat Bennett de cometre el "frau del segle" en trair els quasi dos milions d'israelians que van votar per partits de dreta perquè "l'única cosa que vol és convertir-se ell en primer ministre".

De fet, al capdavant de la formació Yamina, Bennett –antic protegit i ministre de Netanyahu– representa un corrent ultranacionalista de dretes, favorable a la colonització dels territoris palestins ocupats, i ultraliberal en l'econòmic. Una ideologia de difícil encaix amb la d'altres partits necessaris en l'autodenominada "coalició de canvi", alguns àrabs.

Després de l'anunci de Bennett, els equips negociadors de Yamina i Yesh Atid –el partit de Lapid– van reprendre negociacions per a encarrilar l'executiu. Lapid té de termini fins al pròxim 2 de juny per a comunicar al president israelià, Reuven Rivlin, si ha aconseguit formar una coalició de govern que encara no està assegurada.

Bloc amb gran diversitat ideològica

Lapid lidera un ampli bloc de partits de gran diversitat ideològica des de l'esquerra fins a l'extrema dreta, amb un únic element d'unió: l'oposició a Netanyahu. A hores d'ara, per a arribar a una majoria, hauria d'aconseguir també el suport directe o extern de la Llista Unida (sis diputats) o de l'islamista Raam, tots dos partits àrabs.

Això seria un pas sense precedents a Israel, i és que formacions àrabs-israelianes que representen comunitats d'origen palestí del país no van fer costat abans a gabinets integrats per partits dretans i marcats sovint per una narrativa antiàrab.

També et pot interessar

stats