Israel mata quaranta palestins en l'atac a una escola de la Unrwa

Les morts i les persones ferides han desbordat l'Hospital dels Màrtirs d'Al-Aqsa, ja saturat, l'únic operatiu al centre de l'enclavament

Imatge de com ha quedat l'escola, que donava recer a desenes de palestins
Imatge de com ha quedat l'escola, que donava recer a desenes de palestins / Mohammed Saber (Efe)
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
06 de juny 2024 - 09:01 Actualitzat: 06 de juny 2024 - 15:06

L'exèrcit israelià ha assassinat almenys quaranta persones en l'atac a una escola de l'Agència de les Nacions Unides per als Refugiats de Palestina al Pròxim Orient (Unrwa) del camp de Nuseirat, al centre de la Franja de Gaza. Les instal·lacions donaven recer a 500 persones, entre les quals hi ha desenes de civils. Tel-Aviv ha justificat l'atac per la presència d'una cèl·lula de Nukhba, la unitat d'elit de Hamàs en la qual, suposadament, hi havia milicians que van participar la massacre del 7 d'octubre. Parla d'entre "vint i trenta terroristes" abatuts. L'oficina del govern de l'enclavament palestí, que administra Hamàs, compta 14 xiquets i 9 dones entre les víctimes mortals. Informa també de 74 persones ferides, entre ells 23 menors d'edat i 18 dones.

El bombardeig, que s'ha produït vora les dos de la matinada, ha omplit de morts i ferits l'Hospital dels Màrtirs d'Al-Aqsa, l'únic que hi ha a la zona i que ja estava desbordat. El govern gazià, que controla Hamàs, ha qualificat l'atac "d'horrible massacre" i el considera un "crim que avergonyeix la humanitat". Israel assegura que es "van prendre mesures per a reduir el risc de danyar civils no involucrats".

Fa dos setmanes, Israel va matar vint persones més en este mateix camp de refugiats en un bombardeig que va destruir un edifici d'habitatges on hi havia persones desplaçades i que el primer ministre Benjamin Netanyahu va qualificar d'un tràgic accident. En declaracions recents, Netanyahu, ha normalitzat la mort de civils en l'ofensiva militar i els bombardejos, assumint que representen la meitat de les persones abatudes a la Franja de Gaza.

Un palestí plora la mort de familiars en l'atac, cobert amb mantes
Un palestí plora la mort de familiars en l'atac, cobert amb mantes / Mohammed Saber (Efe)

Metges Sense Fronteres: "L'olor de sang és insuportable"

El nou bombardeig té lloc l'endemà de l'enèsima jornada negra a l'enclavament palestí. Este dimecres l'artilleria i l'aviació israeliana van acabar amb la vida d'almenys 75 persones i van ferir-ne 300 més en camps de refugiats de Bureij i la zona est de la ciutat de Deir al-Balah, també en el centre de la Franja. Els voluntaris de Metges Sense Fronteres que actuen a l'hospital asseguren que "l'olor de sang és insuportable" a la sala d'urgències. "La gent estava estesa a terra, els llits no donaven l'abast, les bosses de cadàvers no paraven d'arribar" relatava el coordinador de l'ONG a Gaza, Pablo Milanesio, que ha tornat a reivindicar, en nom de l'organització un alto el foc per a frenar la situació "apocalíptica" per uns "atacs massius que no respecten la vida de les persones".

L'exèrcit ha intensificat les operacions en les últimes setmanes en la zona centre de l'enclavament després d'haver constat la presència de membres de Hamàs en llocs que considerava lliures de milicians.

El nou atac dilueix un poc més les possibilitats del nou pla de pau que el president dels EUA, Joe Biden, va presentar divendres. La direcció de Hamàs es nega a negociar fins que no hi haja un compromís clar de frenar de forma permanent l'ofensiva sobre la Gaza, un alto el foc definitiu al qual es nega per sistema l'executiu de Tel-Aviv.

En els huit mesos de guerra que han seguit l'atac de Hamàs i que han deixat 1.200 morts, Israel ha matat més de 36.580 persones a la Franja de Gaza, la majoria dones i xiquets. L'ofensiva ha causat més de 83.000 ferits i 10.000 desapareguts sota els enderrocs segons les estimacions de les autoritats sanitàries de l'enclavament, que administra Hamàs.

També et pot interessar

stats