Israel i Hamàs pacten una treva temporal a Gaza a canvi de l'alliberament d'ostatges i l'entrada d'ajuda humanitària

L'acord contempla un alto el foc de quatre dies perquè puguen accedir a l'enclavament camions amb subministraments i les parts intercanviaran dones i menors presoners: 150 palestines per cinquanta israelianes

Un grup de palestins contemplen restes de vehicles danyats després d'un atac israelià a edifici residencial de Khan Younis, al sud de la Franja de Gaza
Un grup de palestins contempla restes de vehicles danyats després d'un atac israelià a un edifici residencial de Khan Yunis, al sud de la Franja de Gaza / Bassam Masoud (Reuters)

Després de 47 dies de guerra i amb més de 14.000 víctimes mortals a l'esquena, els esforços diplomàtics a la Franja de Gaza han donat els primers fruits. Israel i Hamàs han tancat un acord pel qual el grup armat islàmic es compromet a alliberar cinquanta dels més de 200 ostatges que manté captius des del set d'octubre, principalment dones i menors, a canvi de quatre dies de treva des d'aquest dijous, l'entrada de centenars de camions d'ajuda humanitària a l'enclavament palestí i l'alliberament de 150 presos palestins.

Aquest principi d'entesa entre les dues parts bel·ligerants ha sigut possible amb mediació d'Egipte i Qatar. Hamàs ha explicat que aquesta "treva temporal" implica el cessament de les accions militars israelianes durant quatre dies, prorrogables, i que l'estat hebreu permetrà l'accés a Gaza dels combois internacionals amb queviures, subministraments mèdics i combustible. A això s'afegeix la posada en llibertat de 150 dones i xiquets palestins tancats a Israel i condemnats per delictes que no són de sang. A canvi de tot açò, la milícia gaziana retornarà cinquanta dones i xiquets que van ser capturats en el brutal atac que llançaren en territori israelià el set d'octubre i que es va saldar amb vora 1.400 víctimes mortals.

"Després de negociacions difícils i complexes durant molts dies, anunciem, amb l'ajuda i l'èxit de Déu Totpoderós, que hem aconseguit un acord d'alto el foc temporal per un període de quatre dies, amb els persistents i benvolguts esforços de Qatar i Egipte", assenyala Hamàs en un comunicat. Durant el període de treva, les forces ocupants a Gaza "es comprometen a no atacar ni fer arrestos en totes les zones de la Franja", afegeix, en referència a l'exèrcit israelià. L'enclavament palestí, una de les zones més densament poblades del planeta, es troba immersa en una crisi humanitària greu i sembrada de devastació després de mes i mig de guerra i de setge israelià, que manté l'àrea totalment bloquejada i sense permetre l'entrada de subministraments bàsics.

Un home palestí plora mentre porta el cos de la neboda, víctima d'un atac israelià a l'Hospital Al-Naser de Khan Yunis, al sud de la Franja de Gaza
Un home palestí plora mentre porta el cos de la neboda, víctima d'un atac israelià a l'Hospital Al-Naser de Khan Yunis, al sud de la Franja de Gaza / Mohammed Salem (Reuters)

Aquesta pausa es produeix després de setmanes de pressions cada vegada més intenses de la comunitat internacional i dels principals organismes internacionals, com les Nacions Unides, per a detindre els atacs incessants, que han causat també més d'1,5 milions de desplaçats al territori gazià.

L'anunci de Hamàs es produeix també després que aquest dimarts el govern israelià aprovara un acord amb l'objectiu principal d'alliberar els ostatges que foren segrestats fa mes i mig per milicians palestins i continuen a Gaza. Tots els membres de l'executiu presidit pel primer ministre, Benjamin Netanyahu, han votat a favor del bescanvi i de la treva tret dels tres ministres del Partit Poder Jueu (Otzma Yehudit), liderat per l'ultradretà i ministre de Seguretat Nacional, Itamar Ben-Gvir.

Durant els últims dies, les famílies de les víctimes presoneres havien redoblat la pressió sobre Netanyahu perquè aconseguira que tornen a casa. Una multitud de vora 25.000 persones es van concentrar el cap de setmana davant de la seu del govern israelià després d'una marxa a peu des de Tel-Aviv a Jerusalem.

S'espera que Qatar anuncie en les pròximes hores més detalls de l'acord, però, segons les primeres informacions filtrades, les estimacions parlen de la posada en llibertat d'un mínim de cinquanta captius, majoritàriament xiquets i mares. Hi ha també la possibilitat que la xifra s'amplie a huitanta si la treva s'estén més enllà de quatre dies. Hamàs portarà els ostatges a Egipte a través del pas de Rafah en grups diaris de deu i, des d'allí, els traslladaran a Israel.

Paral·lelament, el grup islamista Gihad Islàmic, que té retinguts una trentena d'ostatges a Gaza, ha confirmat també "l'assoliment d'un acord d'intercanvi parcial de presoners" amb Israel. En un comunicat, el moviment matisa que els ostatges "no civils" sota control de les milícies "no obtindran la llibertat fins que tots els presos palestins siguen alliberats".

La treva no significa la fi de l'ofensiva

Tot i els avanços diplomàtics de les últimes hores, Netanyahu ha deixat clar que la treva pactada no significa la fi de l'ofensiva a Gaza: "S'estan dient moltes coses sense sentit per ací, com que després de la pausa per a retornar als nostres ostatges pararem la guerra. Doncs que quede clar: estem en guerra i la continuarem fins que aconseguim tots els nostres objectius de guerra: eliminar Hamàs, recuperar els nostres presoners i desapareguts i garantir que no hi haja cap element a Gaza que amenace Israel", assegurava el primer ministre abans de la reunió governamental que ha donat llum verda a l'acord de treva.

També et pot interessar

stats