Israel desarticula les protestes palestines contra la demolició del poble beduí de Jan al-Ahmar
El poble beduí es troba en territori ocupat de Cisjordània, en una zona estratègica per a la continuïtat del futur estat palestí.
Les forces de seguretat d'Israel han desmantellat un poblat construït per manifestants palestins prop de Jan al-Ahmar. Es tracta de cinc barraques que havien sigut construïdes de manera il·legal, segons les autoritats israelianes, per a protestar contra l'orde de demolició que hi ha sobre aquest poblat beduí i que va ser aprovada el mes de maig. Segons els testimonis, les forces israelianes han arribat a la localitat abans que isquera el sol i han derrocat les precàries construccions. Israel ha defensat que s'ha actuat d'acord amb la llei.
Un grup autoanomenat "activistes de la resistència popular palestina" va anunciar l'establiment, a centenars de metres a l'est de la localitat, d'un nou barri consistent en aquestes cinc estructures: "El barri es va establir amb l'autoritat del poble palestí, sense demanar permisos i cap altra forma d'autorització de l'ocupació. Es va construir per a minar el pla de neteja ètnica de Jan al-Ahmar en els pròxims dies", van anunciar els activistes en un comunicat. Els activistes s'oposen al compliment de la llei israeliana a l'Àrea C de Cisjordània on, segons els acords d'Oslo –la part primera dels quals compleix ara 25 anys–, Israel té control administratiu i de seguretat.
Jan al-Ahmar està prop d'una autovia israeliana que travessa Cisjordània des de Jerusalem fins al mar Mort, una zona estratègica de vital importància per a la continuïtat del futur estat palestí, va assegurar recentment la cap de la diplomàcia europea, Federica Mogherini. El pla de demolir la localitat i ressituar els seus 180 residents a 12 quilòmetres de distància ha sigut criticat pels palestins i per països europeus per l'impacte sobre la comunitat i les perspectives per a la pau.
El poble palestí sosté que la demolició s'emmarca en la campanya israeliana per a crear un arc d'assentaments que separe de forma efectiva Jerusalem Est de Cisjordània. La setmana passada, el Tribunal Suprem d'Israel va rebutjar els recursos sobre la mesura i es va posicionar a favor de les autoritats que sostenen que la localitat no té els permisos necessaris.
El cas de Jan al-Ahmar s'ha convertit en una de les cares de la lluita dels beduïns contra l'expulsió de palestins de l'Àrea C de Cisjordània, sota control administratiu i militar d'Israel.