Israel amenaça de no participar en Eurovisió si els demanen canvis en la lletra de la seua proposta

La Unió Europea de Radiodifusió estudia la cançó “October Rain”, de la cantant Eden Golan, que faria referència a l’atac de Hamàs el 7 d’octubre

La cantant Eden Golan, candidata israeliana d'Eurovisió 2024
La cantant Eden Golan, candidata israeliana d'Eurovisió 2024 / Eurovisió

La Corporació de Radiodifusió d'Israel ha amenaçat de no participar en el Festival d'Eurovisió si l'organització demana canvis en la lletra de la proposta d'enguany.

La cançó "October Rain", de la cantant Eden Golan, l'estudia la Unió Europea de Radiodifusió (UER), que ha de donar el vistiplau. Aquest tràmit podria presentar un problema per a la corporació israeliana si finalment el tema es considera massa polític per al certamen, ja que faria referència a l'atac de Hamàs el 7 d'octubre. La lletra encara no s'ha fet pública.

La UER ha remarcat aquest dijous que el procés d'avaluació de propostes és "confidencial" entre l'organisme de radiodifusió nacional i l'organització del festival. Les emissores tenen fins a l'11 de març per a presentar formalment les cançons amb què competiran.

El ministre de Cultura israelià, Miki Zohar, s'ha pronunciat sobre la polèmica després que diversos mitjans locals i els serveis informatius de la corporació s'hagen fet ressò de la polèmica. Així, ha titllat d'"escandalosa" la "intenció de la Unió Europea de Radiodifusió de desqualificar" la proposta que Eden Golan interpretaria a Malmö.

Zohar ha remarcat que el tema "no és polític", sinó una cançó "que expressa els sentiments de la gent i del país". En aquesta línia, ha demanat a la UER "professionalitat i neutralitat".

Pressionada per a vetar la participació d'Israel per l'actuació de l'exèrcit israelià a Gaza, la UER sempre ha defés que aquest és un esdeveniment "apolític". A Rússia, però, la van expulsada ràpidament després de l'agressió militar contra Ucraïna.

També et pot interessar

stats