Irlanda se separa de la tradició catòlica

El "sí" a l'avortament ha guanyat amb el 66,4% dels vots.

Dones irlandeses celebrant la victòria del sí en el referèndum
Dones irlandeses celebrant la victòria del sí en el referèndum / EFE EPA Aidan Crawley

Irlanda ha dit "sí" a l'avortament. La contundent victòria amb més del 66% dels vots mostra les ganes dels irlandesos de provocar un canvi radical perquè l'executiu del democristià partit Fine Gael comence a redactar una nova legislació. 

"El poble ha parlat i ha dit que aquest és un país on confiem en les dones i respectem les seues eleccions". Amb aquesta frase, el primer ministre irlandés, Leo Varadkar, donava les gràcies a la gent per participar en la consulta, en concret el 66% dels ciutadans amb dret a vot. Dos de cada tres votants han donat suport al sí en el referèndum convocat ahir. Tot i que els sondejos ja avançaven aquest resultat, no ha sigut fins aquesta vesprada quan s'ha confirmat la victòria del canvi.

Des que ha començat el recompte de les paperetes a les huit del matí, les primeres dades oferien un resultat favorable per als defensors de l'avortament. A partir d'ara, el govern haurà d'eliminar de la Constitució la "huitena esmena" i redactar la nova llei, que permetrà la interrupció voluntària de l'embaràs en tots els casos fins a la 12a setmana de gestació, i en casos extraordinaris, fins a la 24a.

Fins ara, la llei només deixava fer-ho en circumstàncies excepcionals, com quan hi ha perill per a la vida de la dona o el fill, però no ho permetia en altres casos, com la violació o la malformació del fetus. Això la convertia en una de les més restrictives d'Europa i feia que moltes dones viatjaren fora del país per a poder interrompre el seu embaràs.

Els defensors del sí consideren aquest triomf una oportunitat històrica per a millorar les vides de les dones en un país majoritàriament catòlic com és Irlanda. 

També et pot interessar

stats