La investigació de l'ONU responsabilitza el príncep saudita Bin Salman de la mort del periodista Khashoggi

La coordinadora de l'informe demana a la comunitat internacional que augmente les pressions i sancions contra el príncep.

VÍDEO | La investigació de l\'ONU responsabilitza el príncep saudita Bin Salman de la mort del periodista Khashoggi

Callamard ha avançat que demanarà a la comunitat internacional que augmente les sancions contra el príncep saudita i les seues propietats "fins que puga provar que no hi té cap responsabilitat". 

El príncep Mohamed bin Salman i altres alts càrrecs de la monarquia de l'Aràbia Saudita tenen responsabilitat en l'assassinat del periodista Jamal Khashoggi en el consolat del seu país a Istanbul, segons els resultats d'una investigació de l'Organització de les Nacions Unides. Un informe que es presentarà la setmana que ve davant el Consell de Drets Humans.

Khashoggi, un columnista del diari The Washington Post crític amb la monarquia del seu país va ser presumptament assassinat i esquarterat per agents saudites al consolat del país a Istanbul, on s'havia dirigit per a tramitar el matrimoni.

El document és el resultat de sis mesos d'investigació de la relatora de Nacions Unides per a les execucions extrajudicials Agnes Callamard. La relatora conclou que va produir-se un "crim d'estat" com a "resultat d'un pla elaborat" i "premeditat" sota la supervisió d'alts càrrecs de la monarquia, i considera que que hi ha "evidències creïbles" per a investigar la presumpta participació del príncep Bin Salman.

Bin Salman, de 33 anys, ocupa oficialment el càrrec de viceprimer ministre de l'Aràbia Saudita, i des de 2017 és l'hereu aparent al tron que des de 2015 ostenta son pare, el rei –i primer ministre– Salman bin Abdelaziz.

Deu violacions de la llei internacional

Al llarg de cent pàgines el document identifica almenys deu violacions de la llei internacional, com detenció arbitrària, ús extraterritorial de la força, tortura i desaparició forçada. Quatre d'aquestes irregularitats les imputa a les autoritats saudites que van assumir la investigació dels fets, a les quals acusa de falta de transparència, falta de cooperació internacional en un delicte transfronterer i absència de garanties de judici just.

Callamard demana el Consell de Drets Humans, al Consell de Seguretat o al secretari general de Nacions Unides, António Guterres, una investigació més profunda. I mentrestant considera necessari que la comunitat internacional augmente les sancions contra el príncep saudita i les seues propietats, "fins que puga provar que no hi té cap responsabilitat".

Creuament d'acusacions en Twitter 

El ministre d'Afers Estrangers saudita Adel al Jubeir, ha qüestionat en Twitter la credibilitat de la investigació, perquè "inclou contradiccions clares i acusacions sense fonament" i no aporta "res nou" a allò que ja s'ha publicat en alguns mitjans de comunicació i en informes no vinculants. 

Per contra, el govern de Turquia ha donat suport al document de Callamard. "Fem costat  amb amb fermesa a les recomanacions de la relatora [...] per a aclarir l'assassinat de Khashoggi i fer rendir comptes als responsables" ha escrit en un tuit el ministre turc d'Afers Estrangeres, Mevlüt Çavusoglu.

També et pot interessar

stats