La incertesa i l'extrema dreta, protagonistes de les eleccions a Suècia

Les enquestes situen els demòcrates suecs, una formació xenòfoba, en segona posició.

Les enquestes situen els demòcrates suecs, una formació xenòfoba, en segona posició
Les enquestes situen els demòcrates suecs, una formació xenòfoba, en segona posició / Reuters

Suècia celebra, aquest diumenge, unes eleccions generals que podrien capgirar l'actual escenari polític del país, i que són crucials per a la Unió Europea. Per primera volta, l'extrema dreta pot arribar al poder en una potència escandinava. 

En un hipotètic context sense majoria dels grans blocs, Demòcrates de Suècia, una formació xenòfoba i antieuropea, aspira a obtenir un resultat sense precedents que els permeta manejar els fils del futur govern. Les enquestes els col·loquen en segona posició, ja que podrien convéncer un de cada cinc votants amb un missatge basat en la seguretat i en contra de l'arribada de migrants i refugiats. 

Els sondejos situen de nou com a favorit el Partit Social Demòcrata del primer ministre, Stefan Löfven, que governa des de 2014 en coalició amb Els Verds. La suma de les dues formacions al partit L'Esquerra, que estaria disposat a entrar en el govern, rondaria el 40%, una xifra insuficient si les forces progressistes volen conservar el poder. 

El bloc de centredreta, que aglutina el Partit Moderat, el Partit Popular Liberal, el Partit del Centre i els Demócrates Cristians, aspira a situar Ulf Kristersson com a primer ministre, tot i que les enquestes mostren un retrocés electoral amb una intenció de vot del 20%. 

També et pot interessar