“Hi havia més de quinze ambulàncies i les sirenes no paraven de sonar”: el testimoni d'una valenciana a Seül

Dos valencians que estudien a Seül ens conten com han viscut la tragèdia d’aquest dissabte, en què més de 150 persones han mort en una festa de Halloween

Testimonis de valencians a Seül / À Punt NTC

La mort de 153 persones i el 133 ferits aquest dissabte al barri d'Itaewon de Seül ha commocionat Corea del Sud i el món sencer. La tragèdia va ocórrer cap a les 23:30 de la nit, quan se celebrava en el carrer principal del barri la primera festa de Halloween postcovid, una de les raons per les quals va acudir tanta gent.

"Era impossible agafar el transport públic, molta gent va decidir no anar perquè es preveia una aglomeració gran de gent", explica Sara Ros, traductora alzirenya que estudia coreà a Seül. Ella estava sopant amb una amiga a dos carrers del punt on va ocórrer tot. En un primer moment creien que es tractava d'una aglomeració habitual en festes com les de Halloween, però quan es van apropar més es van adonar que la situació no era normal. "Hi havia més de quinze ambulàncies, les sirenes no paraven de sonar i ens van demanar que no gravarem res perquè hi havia gent morta al carrer".

Els primers indicis apunten que l'estampida de gent va ser provocada per la reacció dels assistents davant l'aparició d'una celebritat, però no hi ha versió oficial. El que s'ha pogut compatibilitzar és que al barri hi havia 100.000 persones, deu voltes més gent que altres anys en la mateixa celebració. Als hospitals encara hi ha ingressades 82 persones, 19 de gravetat. Sara apunta que els carrers a Seül són empinats i molt estrets, el que podria haver dificultat la fugida.

"La sensació era de por, de xoc i de no saber què fer davant una situació així", diu Sara, que en ser conscient del que havia passat va cridar a la seua família per a comunicar-los que es trobava en bon estat.

Alberto, de València i estudiant de Relacions Internacionals, també es va posar en contacte amb la família moments després de saber l'ocorregut. Amb els amics, va decidir no anar a la celebració de Halloween a Itaewon perquè ja es parlava prèviament de la massificació que hi hauria a la zona. "Hi ha gent que ve de tot el país a viure la festa a Seül", detalla. Quan van saber el que havia passat van decidir tornar a casa, el que va resultar tota una odissea perquè no podien accedir a cap mena de transport públic ni taxis.

En aquest sentit, lamenta que la resposta de les autoritats no haja sigut "ràpida ni eficaç", i que no es preparara un dispositiu de transport públic adequat a la massificació que s'esperava.

El president de Corea del Sud, Yoon Suk-yeol, ha decretat un període de dol a tot el país i ha promés fer una "investigació en profunditat" sobre les causes de la tragèdia.

També et pot interessar

stats