Hi haurà cimera EUA-Corea del Nord el dia 12

Donald Trump i Kim Jong-un han tornat a superar, per enèsima volta, els malentesos, i accepten de nou, trobar-se a Singapour.

Kim Jong-un es prepara per anar a Singapour el dia 12
Kim Jong-un es prepara per anar a Singapour el dia 12 / EFE

A la margarida pràcticamenet no li queden fulles ja. Ara sí, ara no. En aquest moment la margarida diu que sí. Hi haurà reunió entre els presidents dels Estats Units i de Corea del Nord el dia 12 a Singapour. Així ho ha anunciat Donald Trump, qui considera superats els últims entrebancs que hi havia per a celebrar l'esperada reunió. La situació s'ha tornat a desbloquejar després de la reunió que mantingueren, anit, a Washington, el president Trump i el número dos del règim coreà, Kim Yong-chol.

La reunió entre el president nord-americà, Donald Trump, i el nord-coreà, Kim Jong-un, serà la primera al més alt nivell, i pretén posar les bases per a abordar el programa nuclear de Corea del Nord. Sobre el paper, l'objectiu es cercar la promoció de la pau a la regió. El procés de diàleg haria de conduir també a la firma de la pau entre les dues corees, la del nord i la del sud, sobre el paper en guerra des de 1950. Les hostilitats van cesar el 1953, però mai no s'ha signat un acord de pau.

Les converses prèvies per arribar a la cimera del 12 de juny han sigut molt difícils. Han estat marcades per les desconfiànces mútues. Des que començà la seua presidència, Trump ha amenaçat reiteradament Corea del Nord d'obrir un conflicte bèl·lic davant la negativa del país asiatic de destruir el seu arsenal militar. Finalment, les amenaces conduiren a un procés d'acostaments per a buscar una eixida negociada.

El refredament dels plantejaments agressius ha estat ple d'entrebancs. El líder coreà havia comunicat per escrit a Trump que hi hauria una desnuclearització de la península de Corea, però que el procés seria progressiu. El plantejament no va agradar Trump, qui va reaccionar suspenent la reunió de Singapour.

En la missiva, el líder reiterava el seu compromís "consistent i immutable" d'aconseguir la desnuclearització de la península de Corea, però va incidir en el desig que tant aquest procés com les relacions entre Pyongyang i Washington es resolguen de forma progressiva.

Després de la reunió d'anit amb el número dos de Kim Jong-un, Trump ha acceptat de nou fer la reunió prevista.

També et pot interessar

stats