Hi ha 21.000 menors en parador desconegut a Gaza i 4.000 es donen per morts

Save the Children alerta de l'augment d'orfes en l'enclavament i constata que l'ofensiva d'Israel ha matat almenys 14.000 xiquets, sense comptar els no que estan sense identificar sota enderrocs o en fosses comunes

Un xiquet palestí, en mig de la destrucció, després d'un bombardeig sobre Rafah
Un xiquet palestí, en mig de la destrucció, després d'un bombardeig sobre Rafah / Reuters

Vora 21.000 xiquets estan en parador desaparegut a la Franja de Gaza. Es creu que 4.000 d'ells estarien morts, atrapats sota els enderrocs o en fosses comunes sense identificar. L'alerta l'ha donada l'organització Save the Children que calcula que aproximadament 17.000 xiquetes i xiquets deambulen sols, orfes o separats dels pares per l'enclavament davant de l'èxode forçós que ha causat l'ofensiva israeliana al territori.

"Cada dia trobem més xiquets no acompanyats i cada dia és més difícil ajudar-los", ha lamentat en un comunicat Jeremy Stoner, el cap de l'organització d'ajuda a la infància a l'Orient Mitjà.

El ministeri de Sanitat de Gaza, controlat per Hamàs, estima en 15.800 les morts de menuts en els huit mesos de guerra, xifres compatibles amb les estimacions de Save the Children que informa "d'almenys 14.000" morts, sense comptar els cadàvers no localitzats. Fins ara, s'han documentat altres trenta defuncions per fam, un risc que amenaça 3.500 xiquets gazians més.

Evidències de desnutrició infantil en una menuda atesa a l'hospital de Deir Al-Balah
Evidències de desnutrició infantil en una menuda atesa a l'hospital de Deir Al-Balah / Mohammed Salem (Reuters)

Els xiquets a Gaza estan morint "de desnutrició i deshidratació, mentre els aliments i l'aigua potable esperen als camions" sense poder accedir al territori palestí, va tornar a denunciar dilluns el cap de l'Agència de Nacions Unides per als Refugiats Palestins (Unrwa), Philippe Lazzarini.

La desaparició dels menuts, una "tortura" addicional

Save the Children també recorda que almenys 33 xiquets van morir en l'atac de Hamàs del 7 d'octubre (1.200 morts i 250 segrestos), alhora que 250 menors palestins estan desapareguts a la Cisjordània ocupada, molts en règim de detenció il·legal. "Les famílies es veuen torturades per la incertesa sobre el parador dels seus éssers estimats. Cap pare hauria d'haver d'excavar entre enderrocs o fosses comunes per a intentar trobar el cos del seu fill. Cap xiquet hauria d'estar sol, desprotegit en una zona de guerra. Cap xiquet hauria de ser detingut o pres com a ostatge", ha assenyalat Stoner.

Un grup de xiquets deambulen enmig d'enderrocs a la ciutat de Gaza
Un grup de xiquets deambulen enmig d'enderrocs a la ciutat de Gaza / Ayman Al Hassi (Reuters)

Segons dades de l'ONU, Israel ha llançat 75.000 tones d'explosius —l'equivalent a sis bombes nuclears— en una de les zones més densament poblades del planeta, on a més de causar 37.600 persones, el 70% d'elles dones i xiquets, ha destruït o danyat severament el 65% de les estructures. Save the Children adverteix que els menors tenen set vegades més probabilitats de morir en una explosió.

També et pot interessar

stats