Hamàs augmenta la pressió sobre Israel amb un vídeo de tres ostatges que reclamen "l'alliberament sense condicions"

L'emissió del clip, que alimenta la pressió interna per a reactivar la negociació entre les parts, coincideix amb una votació del Consell de Seguretat de l'ONU que reclama el "cessament urgent" de les hostilitats

Captura d'una imatge del vídeo de Hamàs amb tres ostatges demanant l'alliberament
Captura d'una imatge del vídeo de Hamàs amb tres ostatges demanant l'alliberament / Reuters
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
19 de desembre 2023 - 09:54 Actualitzat: 19 de desembre 2023 - 14:34

Hamàs augmenta la pressió interna sobre el govern Israel amb guerra psicològica: la difusió d'un vídeo amb tres ostatges d'avançada edat que manté captius, dies després de l'exèrcit reconeguera haver matat tres ostatges dels islamistes, als quals va confondre amb milicians palestins. Entre els captius que apareixen en el vídeo hi ha Haiem Bery, de 79 anys, que explica que pateixen malalties cròniques i viuen en condicions molt dures. Demanen "l'alliberament sense condicions". Recorden al govern de Netanyahu que tots tres formen part de la generació que va bastir l'estat d'Israel i li retrauen que ara se senten abandonats.

Són només tres dels aproximadament 130 ostatges que Hamàs manté en el seu poder. Els seus familiars continuen manifestant-se davant del ministeri de Defensa demanant al govern israelià que negocie amb Hamàs l'alliberament. Segons un portaveu de l'exèrcit, el vídeo és una prova de la crueltat de Hamàs contra persones majors innocents que necessiten atenció mèdica.

200 morts més en les últimes 24 hores

La commoció de la societat israeliana pel missatge dels ostatges de Hamàs coincideix amb l'ajornament (previsiblement a aquest dimarts) de la votació en el Consell de Seguretat de l'ONU d'una proposta dels Emirats Àrabs per un l'alto el foc que facilite l'ajuda humanitària a la població palestina atrapada en l'ofensiva militar d'Israel contra Hamàs, que ja ha matat 19.400 palestins en els 73 dies de guerra. Més de 200 gazians, la majoria dones i xiquets, han mort en les últimes 24 hores pels atacs aeris i d'artilleria de l'exèrcit israelià en diferents punts de l'enclavament, inclosos 30 civils en un bombardeig a Rafah, considerada "zona humanitària" en l'extrem sud.

Però en el Consell de Seguretat de l'ONU més que la mort de civils preocupa el vocabulari de la prosposta d'alto el foc, que reclama un "cessament de les hostilitats urgent i sostingut" que ha provocat tensions amb els Estats Units i la pròrroga de la votació (inicialment prevista per a aquest dilluns). Així les coses, la possibilitat de veto de Washington amenaça novament una resolució de l'òrgan executiu de les Nacions Unides. Els Estats Units han frenat en solitari dues resolucions anteriors que demanaven un alto el foc a Gaza. Coincideixen amb el govern de Tel-aviv que qualsevol treva servirà a Hamàs per a rearmar-se i reorganitzar-se.

El Consell de Seguretat s'ha reunit en sis ocasions per a tractar el cas de Gaza, i només en una ocasió ha arribat a consensuar una resolució sense vetos per a demanar "pauses humanitàries urgents i prolongades" en la guerra. Llavors els Estats Units van optar per l'abstenció.

L'equació dels EUA: mantindre la guerra però amb menys baixes i més ajuda

La proposta estatunidenca continua sent hui la de mantindre la persecució contra Hamàs intentant minimitzar les baixes civils, facilitar l'entrada d'ajuda humanitària i millorar la gestió de l'entrega d'aquesta a la població palestina. Així li ho va tornar a traslladar el secretari de Defensa dels Estats Units, Lloyd Austin, aquest dilluns al primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu. La pressió de l'administració Biden ha forçat Israel a obrir un segon pas humanitari, el primer a través de la seua frontera. Tanmateix, totes les organitzacions humanitàries que treballen a la zona denuncien que l'ajuda continua entrant amb comptagotes i és insuficient per a atendre els 1,9 milions de persones desplaçades que ha causat l'ofensiva israeliana. Segons l'Autoritat Nacional Palestina, la que està entrant a Gaza no cobreix ni l'1% de les necessitats d'una població exhausta per la guerra.

Promoció d'habitatges israelians a la platja de Gaza

Els supervivents de l'enclavament, viuen en el present més immediat, pendents d'on aconseguir l'aigua i l'aliment per a passar el dia. Però a l'altra banda de la frontera, molts ja preparen l'endemà. L'empresa immobiliària israeliana Harey Zahav, especialitzada en la promoció d'assentaments jueus, ha compartit a les xarxes socials el seu pla de reconstrucció per a Gaza. "Desperta, una casa de platja no és un somni!" diu el missatge dirigit estrictament a la població d'Israel que acompanya la planificació d'una urbanització sobre els enderrocs de l'enclavament palestí.

No obstant aquest pla, el ministre de Defensa dels Estats Units va suggerir el seu homòleg israelià que al llarg de gener podrien assolir el control complet del nord de Gaza, la qual cosa permetria iniciar el retorn gradual de les persones desplaçades, que ara s'amunteguen en el sud de la Franja. El problema és on tornen. Els bombardejos israelians han danyat o destruït el 60% dels edificis de Gaza, sobretot en el nord, segons Nacions Unides.

També et pot interessar

stats