Hamàs anuncia un alto el foc a la franja de Gaza amb mediació egípcia
Trump reconeix "oficialment" la sobirania d'Israel sobre els alts del Golan.
Hamàs i Israel ha aconseguit un alto el foc amb mediació egípcia, segons ha confirmat el grup islamista. El portaveu d'Hamàs a Gaza, Fawzi Barhoum, ha confirmat la treva després de diverses hores de bombardejos de represàlia israeliana.
Israel ha llançat una tanda de bombardejos al llarg d'aquest dilluns contra objectius del moviment islamista Hamas, a la Franja de Gaza, hores després que un coet disparat des de l'enclavament destrossara un habitatge i ferira set civils , inclosos tres menors.
"L'exèrcit ha començat a atacar objectius terroristes de Hamas a la Franja de Gaza", han comunicat fonts militars d'Israel. L'aviació ha reaccionat a la mateixa hora en què estava prevista la reunió a Washington entre el primer ministre, Benjamin Netanyahu, i el president dels Estats Units, Donald Trump.
Trump reconeix la sobirania d'Israel als alts del Golan
El president dels Estats Units, Donald Trump, ha signat aquest dilluns un decret pel qual reconeix oficialment la sobirania israeliana sobre els alts del Golan, i ha justificat la mesura per les "accions agressives" de l'Iran i de grups "terroristes" contra Israel.
"Això és una cosa que hauria d'haver-se fet fa moltes dècades", ha dit Trump en rubricar la proclamació presidencial, amb el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, al seu costat a la Casa Blanca.
Els Estats Units han sigut el primer país a reconéixer la sobirania d'Israel sobre una àrea que va arrabassar a Síria en la guerra dels Sis Dies i que es va annexionar en 1981. Aquesta és una decisió contrària a l'ONU, que en la seua resolució de 1967 va recordar a Israel "la inadmissibilitat de l'adquisició de territori per mitjà de la guerra". Quatre anys més tard, l'organisme va considerar la decisió israeliana d'imposar les seues lleis, jurisdicció i administració als alts del Golan sirians ocupats nul·la, invàlida i sense efecte internacional legal.
Aquest territori està situat a la frontera amb Síria, el Líban i Jordània, i té importants recursos hídrics que proporcionen a Israel prop d'un terç de l'aigua que consumeix. Quatre viles àrabs –Majdel Shams, Ein Qiniyye, Masade i Buqata– componen actualment aquesta zona, poblada per uns 27.000 sirians, de majoria drusa, a més d'una trentena d'assentaments jueus que són considerats colònies per la comunitat internacional.