Haití suspén la pujada del preu dels combustibles després de les protestes violentes

La mesura ha provocat la mort d’almenys tres persones, desenes de ferits, saquejos i la crema de vehicles.

Les protestes es produeixen després de la decisió de les autoritats d'augmentar un 49% el preu de la gasolina
Les protestes es produeixen després de la decisió de les autoritats d'augmentar un 49% el preu de la gasolina / Reuters

El Govern d'Haití ha suspés "fins a nou avís" l'increment del preu dels combustibles després de dos dies de protestes violentes que han causat almenys tres morts, desenes de ferits, saquejos i la crema de vehicles a la capital i altres parts del país.

Les protestes es produeixen després de la decisió de les autoritats d'augmentar un 49% el preu de la gasolina, un 40% el dièsel i més d'un 50% el querosé, aquest últim molt utilitzat per a il·luminar les cases haitianes d'escàs poder adquisitiu.

Hores després de comparéixer en televisió per a cridar a la calma i al restabliment de l'orde, el primer ministre haitià, Jack Guy Lafontant, va fer marxa arrere al previst augment dels carburants a través del seu compte de Twitter.

"El Govern anuncia la suspensió de la mesura d'ajust del preu del petroli fins a nou avís", va dir el cap del gabinet, en afirmar que "la violència i la democràcia són fonamentalment incompatibles".

Lafontant, a més, va tornar a condemnar "enèrgicament" els actes de "violència i vandalisme" perpetrats després de l'anunci de l'ajust de preus dels productes derivats del petroli.

La decisió del primer ministre, no obstant això, no va calmar les protestes als carrers haitians, ja que en zones de la capital com Delmas, Lalue, Nazon, Champs-de-Mars, Canapé-vert i Carrefour les barricades continuaven cremant i s'escoltaven detonacions d'armes automàtiques.

Almenys tres persones han mort des de l'inici de les protestes, divendres passat, incloent-hi un guardaespatles d'un dirigent polític quan intentava evadir un bloqueig de carrer a Port-au-Prince.

Ajustos dictats per l'FMI

L'increment en el preu dels carburants és una de les mesures preses pel Govern d’Haití com a part d'un programa d'ajustos signat amb el Fons Monetari Internacional (FMI), amb el propòsit, entre d’altres, de reduir el dèficit pressupostari del govern.

També et pot interessar

stats