Guterres denuncia que a Gaza han mort més xiquets que en qualsevol altra guerra en un any

El secretari general de l'ONU ha fet aquestes declaracions aquest dimecres davant el Consell de Seguretat

Guterres, en arxiu
Guterres, en arxiu / Europa Press

El secretari general de l'ONU, António Guterres, ha assegurat aquest dimecres davant el Consell de Seguretat que el nombre de xiquets morts per foc israelià a Gaza supera els de qualsevol altre conflicte o guerra registrat durant un any al llarg del seu mandat. "En qüestió d'unes setmanes, el nombre de xiquets morts per les operacions militars israelianes a Gaza és molt major que el nombre total de xiquets morts en tot un any per qualsevol part i en qualsevol conflicte des que soc secretari general", ha dit Guterres davant el Consell de Seguretat, en una sessió convocada per la presidència xinesa sobre la guerra a Gaza.

En una altra intervenció davant del Consell, el 7 de novembre, Guterres va descriure Gaza com "un cementeri de xiquets". I hui ha tornat a recordar que els xiquets i dones representen més de dos terços dels 14.000 morts a Gaza, segons les xifres del Ministeri de Sanitat gazià, i que així ho ha subratllat en el seu informe anual sobre els xiquets en els conflictes armats.

Guterres ha recordat que, si bé la treva humanitària en vigor actualment representa "un raig d'esperança entre tanta foscor", no resol el fet que el 80% d'habitants de Gaza siguen hui víctimes del desplaçament forçós pels atacs israelians i que el 45% dels habitatges estiguen destruïts. "El poble de Gaza està enmig d'una catàstrofe humanitària èpica davant dels ulls del món. No podem mirar cap a un altre costat", ha insistit per a tornar a recordar que la treva humanitària en si mateixa no és suficient.

Abbas demana una conferència internacional de pau sobre Gaza

D'altra banda, el president palestí, Mahmud Abbas, ha demanat que s'organitze una conferència internacional de pau per a abordar la guerra a Gaza i el llarg conflicte palestí-israelià. "És hora de celebrar una conferència internacional de pau, imposar la voluntat internacional i reconéixer el dret del nostre poble a existir", ha dit Abbas en un discurs amb motiu del Dia Internacional de Solidaritat amb el Poble Palestí arreplegat per l'agència oficial de notícies palestina, Wafa.

El mandatari ha apel·lat a "rebutjar la intransigència d'Israel", i ha afirmat que "l'actual agressió" sobre Gaza i Cisjordània ocupada —on també ha augmentat la violència— "ha de cessar immediatament".

També et pot interessar

stats