Grècia troba indicis que els incendis van ser provocats

Les imatges captades per satèl·lits de la NASA i de la UE mostren que els focs es van originar en 13 focus diferents paral·lels a la carretera.

Vista aèria de la zona incendiada a Mati
Vista aèria de la zona incendiada a Mati / Fygreecedrone a través de Reuters

El ministre d'Orde Públic de Grècia, Nikos Toskas, ha assegurat que s'han trobat “indicis d'actes criminals” en dos dels incendis que des de dilluns 23 de juliol assolen la regió de l'Àtica i que, segons les últimes dades del govern grec, almenys han causat 83 víctimes mortals. Toskas ha aclarit que s'ha fet una “troballa sospitosa” a Mati, la ciutat més afectada i on s'han registrat tots els morts: “hi ha indicis seriosos d'una mà criminal però les investigacions estan en curs”.

El ministre ha explicat en una roda de premsa a la qual també han assistit el portaveu del govern, Dimitris Tzanakopoulos, el cap de la policia grega, Konstantinos Tsuvalas i el cap del servei de Bombers, Sotirios Terzudis, que la investigació sobre les causes dels focs s'ha realitzat amb l'ajuda d'imatges via satèl·lit de la NASA, del Programa d'Observació Espacial de la Unió Europa (UE), i altres entitats internacionals. Les fotos i els vídeos captats pels satèl·lits mostren que tant l'incendi de Mati com el de Kineta van ser probablement provocats, ja que en poc menys de mitja hora s'hi van registrar 13 focus diferents, tots situats en paral·lel a la carretera.

En relació amb la seua possible dimissió, Toskas ha explicar que li la va oferir al primer ministre però que aquest la va rebutjar. Ha demanat tindre en compte les condicions meteorològiques extremes que s'hi van donar, amb vents que superaven els 100 quilòmetres per hora, cosa que, opina, va fer impossible que es poguera organitzar una evacuació en només l'hora i mitja en què els focs van arrasar la zona.

Els equips de rescat, formats per un dispositiu de 300 bombers i voluntaris, continuen la recerca de víctimes a la zona afectada amb inspeccions en cadascuna de les cases arrasades pel foc. La xifra de desapareguts continua sent una incertesa, perquè se sospita que part d'ells ja haurien tornat als seus domicilis i perquè entre els morts també hi ha persones sense identificar. Els bombers compaginen aquesta faena amb les intervencions per inundacions en els suburbis del nord d'Atenes, on un ruixat ha inundat els carrers i ha deixat molts veïns atrapats a casa o als seus cotxes.

També et pot interessar

stats