Grècia portarà a l'ONU l'incident de 92 immigrants nus i acusa Turquia de pràctiques "bàrbares"

El govern turc rebutja les acusacions d'Atenes, que hauria espentat 92 migrants despullats a travessar la frontera amb Grècia travessant el riu Evros

Els migrants abandonats nus al costat del riu Evros que fa frontera natural entre Grècia i Turquia
Els homes abandonats nus al costat del riu Evros que fa de frontera natural entre Grècia i Turquia / Ministeri de Migració de Grècia

Grècia presentarà davant l'ONU el cas dels 92 immigrants nus que van rescatar les autoritats hel·lenes i Frontex al costat del riu Evros que fa frontera natural amb Turquia, i acusa l'Estat turc de pràctiques "bàrbares", segons ha declarat el ministre de Migració, Notis Mitarakis.

Els homes, abandonats totalment despullats, van ser transportats a la regió en tres vehicles de les autoritats turques i més tard van intentar travessar el riu en pots de plàstic, segons van declarar a la policia grega.

Segons el ministre, Turquia està usant els migrants com a eina per a guanyar el suport de l'opinió pública turca per la proximitat de les eleccions generals i presidencial.

L'Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats (Acnur) ha expressat la preocupació per unes imatges "impactants" i ha demanat una investigació completa sobre el que va passar.

Un comportament "bàrbar i medieval"

El ministre de Protecció Ciutadana de Grècia, Takis Theodorikakos, ha acusat Turquia d'un comportament "bàrbar i medieval" i assegura que els fets són "indiscutibles".

Theodorikakos ha enviat una missiva a la comissària d'Assumptes Interns de la UE, Ylva Johansson, i als seus homòlegs dels països membres del bloc en la qual els informa sobre el cas i accentua que els migrants van ser "víctimes de robatori, lesions corporals i tractes que ofenen la dignitat humana" per part de l'autoritats turques, segons els seus testimonis.

En la carta s'assenyala que els rescatats són 61 afganesos, tres iranians, quatre marroquins, cinc pakistanesos i tres persones procedents de Bangladesh, entre els quals hi ha sis menors d'edat.

Turquia rebutja les acusacions

El govern de Turquia ha rebutjat de manera rotunda les acusacions d'Atenes que hauria espentat els 92 migrants a passar a Grècia travessant el riu Evros.

"Per a intentar fer veure que té la raó, quan no la té en absolut, com fa Grècia, cal ser realment inconscient i tindre poca vergonya", ha dit el ministre d'Afers Estrangers turc, Mevlüt Çavusoglu, a Istanbul.

Sense entrar en els detalls de l'incident, Çavusoglu ha recordat que "en les devolucions en calent Grècia despulla els migrants de tot, no sols dels documents, sinó també de la roba, perquè no en vinguen més", una pràctica que nombrosos refugiats van relatar a la premsa turca al febrer i març del 2020.

"És natural que Grècia, que té un historial molt inflat d'aquestes vulneracions de la llei internacional, intente calumniar ara Turquia acusant-la del mateix delicte", ha afegit el ministre.

També et pot interessar

stats