El govern i l'oposició veneçolana anuncien els primers pactes en les negociacions a Mèxic

Les parts acorden el desbloqueig d'actius internacionals i la defensa de la sobirania de la Guaiana Essequiba

El president del Congrés i representat del govern en les negociacions, Jorge Rodríguez, mostra el text dels acords
El president del Congrés i representant del govern en les negociacions, Jorge Rodríguez, mostra el text dels acords / Edgard Garrido (Europa Press)

El govern de Nicolás Maduro i l'oposició veneçolana han anunciat els primers acords parcials de la segona fase de negociacions que des de divendres reuneix les dues parts a Mèxic. En el procés, impulsat per Noruega, l'oposició reclama unes eleccions "lliures" en els comicis regionals del 21 de novembre mentre que l'executiu de Maduro pretén que s'alcen les sancions internacionals.

El primer pacte consisteix en "la ratificació i defensa de la sobirania de Veneçuela sobre la Guaiana Essequiba", una zona de 159.500 quilòmetres quadrats, rica en recursos entre Veneçuela i Guyana, que ha sigut centre d'una pugna entre els dos països per quasi dos segles.

El segon, més transcendental, és "l'acord parcial per a la protecció social del poble veneçolà", amb el qual el govern de Maduro pretén recuperar actius que s'han congelat a l'estranger per les sancions internacionals al país.

En paral·lel, el representant de l'opositora Plataforma Unitària de Veneçuela, l'advocat Gerardo Blyde, ha revelat la creació d'una "taula tècnica nacional d'assistència social" amb el govern per a facilitar l'accés als comptes bloquejats d'opositors sempre que els diners s'usen en assistència humanitària.

“Els resultats d'aquesta taula redundaran en benefici de totes les veneçolanes i en benefici de tots els veneçolans. Ho hem tornat a aconseguir a Mèxic”, ha declarat a la premsa Jorge Rodríguez, president de l'Assemblea Nacional i representant del govern de Caracas en les negociacions.

"És un èxit això de Mèxic, però un èxit per a tots els veneçolans i veneçolanes, per a la pau, per a la recuperació. Ho hem tornat a aconseguir! Felicitats a Veneçuela, gràcies a Mèxic", ha explicat Maduro en un vídeo difós en el seu compte de Twitter.

Tot i els avanços, queden per negociar alguns dels temes clau més controvertits. Les parts han reiterat que el procés pot ser llarg i complex.

"Encara no hem entrat en el punt dels presos polítics que existeixen a Veneçuela, o exiliats, o perseguits, és un tema d'agenda. Quan parlem del retorn dels drets és el punt número 1 de l'agenda", ha recordat Gerardo Blyde. El líder opositor, Juan Guaidó, també amb representació en la taula de diàleg, ha comunicat que està fent el que està "en la seua mà" per a "atendre" els problemes dels veneçolans i continua lluitant per unes eleccions lliures.

Tercera ronda de negociacions el 24 de setembre

La negociació entre la Plataforma Unitària i el govern, iniciada el passat 13 d'agost a Mèxic, tindrà una nova ronda entre el 24 i 27 de setembre.

El passat 13 d'agost, les parts van signar un memoràndum d'entesa en el qual es destaca una agenda per a discutir "drets polítics per a tots", garanties electorals i un cronograma per a eleccions observables.

També abasta l'alçament de sancions, la renúncia de la violència, la reparació de les víctimes, la protecció de l'economia nacional, les mesures de protecció social i garanties d'implementació, seguiment i verificació.

També et pot interessar

stats