El govern de Jonhson es descompon

Dos càrrecs més de l’executiu del conservador dimiteixen i fan créixer la llista de renúncies dels últims dies

Boris Johnson durant la roda de premsa que va oferir la setmana passada a Madrid, on assistia a la cimera de l'OTAN
Boris Johnson durant la roda de premsa que va oferir la setmana passada a Madrid, on assistia a la cimera de l'OTAN / Sergio Pérez (Efe)

El govern de Boris Jonhson es desfà. A les dimissions de dos dels seus ministres, cal afegir ara la de dos càrrecs més, el ministre per a la Infància i les Famílies, i una ajudant parlamentària del Ministeri de Transport. Els escàndols que han esguitat l’executiu del conservador Jonhson estan darrere d’aquestes dimissions, segons han admés els mateixos afectats.  

El diputat Will Quinze, titular del Ministeri de la Infància i les Famílies, i la diputada Laura Trott, ajudant parlamentària en el ministeri de Transport, han anunciat aquest dimecres les seues renúncies.

En la seua carta de dimissió al primer ministre, Quinze assenyala que s'apartava de l'executiu amb "gran tristesa", després que Johnson reconeguera, després de negar-ho inicialment, que sí que sabia que el diputat Chris Pincher, exresponsable de la disciplina del grup parlamentari conservador, havia sigut investigat en el passat per comportaments inapropiats cap a homes.

Així mateix, Trott ha expressat en el seu compte de Facebook que la confiança en la política és de "gran importància", però que en els últims mesos aquesta confiança "s'ha perdut".

Aquestes dimissions arriben després de les renúncies de Rishi Sunak com a titular d'Economia i de Sajid Javid com a responsable de Sanitat. Però a més de Sunak i Javid, considerats peces clau en l'executiu britànic, dimarts van dimitir altres diputats que ocupaven càrrecs de menor responsabilitat, entre ells Bim Afolami, que va dimitir com a vicepresident del partit, i Andrew Murrison, que va deixar les seues responsabilitats com a enviat comercial davant el Marroc.

Així mateix, dimarts també van presentar la dimissió dos secretaris privats en el Partit Conservador, Jonathan Gullis i Saqib Bhatti.

Profunda crisi

El primer ministre conservador està hui sumit en la crisi més profunda des que va guanyar les eleccions generals del 2019. Johnson se sotmet aquest dimecres a la sessió setmanal de control en la Cambra dels Comuns i també compareixerà davant la comissió d'enllaç, que agrupa els presidents de totes les comissions parlamentàries.

El líder conservador va superar recentment una moció de censura interna del seu partit, però la votació va evidenciar el malestar del 41% dels parlamentaris tories amb la seua gestió i amb la sèrie d'escàndols que han esguitat el primer ministre. Entre aquests, el de les festes en la residència oficial de Downing Street durant la pandèmia o per tractar d'ocultar que coneixia els antecedents del diputat Chris Pincher.

També et pot interessar