El govern espanyol ordena la retirada temporal de la fragata Méndez Núñez

Participa en el grup de combat d’un portaavions nord-americà i la decisió respon a l’escalada de tensió entre els Estats Units i l’Iran.

La fragata Méndez Núñez en una imatge d'arxiu

El Ministeri de Defensa ha ordenat retirar temporalment la fragata espanyola Méndez Núñez del grup de combat que encapçala el portaavions nord-americà Abraham Lincoln davant l’escalada de tensió entre Washington i Teheran.

La decisió del govern espanyol és de caràcter “temporal” i només mentre el portaavions estatunidenc es trobe a la zona del Pròxim Orient. Per tant, la fragata es reincorporarà a la flota quan reprenga els plans de completar la volta al món.

En concret, l’USS Abraham Lincoln busca contrarestar “senyals clars” d’amenaces per part de l’Iran a la regió. De fet, el 5 de maig, l’assessor de Seguretat Nacional de la Casa Blanca, John Bolton, va informar del desplegament del portaavions USS Abraham Lincoln i diversos bombarders al Pròxim Orient. 

Segons la informació que ha avançat El País, la flota del grup de combat ha creuat ja l’estret de Bab el-Mandeb, que uneix el mar Roig amb l’oceà Índic, i es dirigeix a l’estret d’Ormuz per a entrar al golf Pèrsic, però ho farà ja sense la nau espanyola.

Tensions entre els EUA i l’Iran

Les tensions han augmentat coincidint amb el primer aniversari de l’abandó del pacte nuclear de 2015 per part dels Estats Units. Aquesta decisió la va adoptar Trump per considerar que l’Iran no estava complint els compromisos, i que havia de detindre el desenvolupament del seu programa de míssils i abandonar la seua influència en conflictes de la regió del Pròxim Orient.

Des de l’eixida de l’acord, el govern estatunidenc ha reactivat les sancions contra la República Islàmica de l'Iran i ha ordenat a països de tot el món que deixen de comprar petroli iranià o afrontaran sancions per aquestes compres.

Els països europeus signants del pacte, que es van oposar a l’eixida dels Estats Units, han intentat mantindre l’acord i han tractat d’impulsar mesures per a rebaixar l’impacte econòmic de les sancions nord-americanes contra l’Iran.

La fragata Méndez Núñez va salpar, després de superar els processos d’avaluació i certificació el passat 11 d’abril, des de Ferrol per a iniciar un desplegament operatiu en el grup de combat 12 com a escorta del portaavions estatunidenc USS Abraham Lincoln.

També et pot interessar

stats