El gegant immobiliari xinés Evergrande afronta amb incertesa deutes milionaris

Inversors de tot el món estan atents a la immobiliària més endeutada del món, amb greus problemes de liquiditat que amenacen els pagaments del seu deute

Una dona camina a la ciutat de Evergrande, al costat dels seus edificis d'apartaments, a Pequín, la Xina EFE / EPA / PILIPEY ROMANO
Una dona camina a la ciutat d'Evergrande, al costat dels edificis del gegant immobiliari, a Pequín, la Xina / Roman Pilipey (Efe)

El gegant immobiliari xinés Evergrande, l'enfonsament en borsa del qual en els últims dies ha arrossegat mercats borsaris en tot el planeta, afronta amb incertesa el pagament d'interessos per valor de 71,6 milions d'euros, el venciment dels quals és aquest dijous. A aquests se sumen altres 40,5 milions d'euros a retornar abans del pròxim 29 de setembre. Inversors i analistes de tot el món estan atents a Evergrande, considerada la immobiliària més endeutada del món i amb greus problemes de liquiditat, que amenacen els pagaments del seu deute.

Segons el diari econòmic Caixin, l'empresa deu més de 105.000 milions d'euros, a retornar en els pròxims dotze mesos, però la seua liquiditat actual ascendeix a un 10% d'aquest import. La mateixa font ha indicat que a la fi de juny Evergrande comptava amb un deute de 263.600 milions d'euros, "a més d'una quantitat de deute desconegut que no està en els comptes".

"Moltes institucions creuen que el gegant immobiliari està a la vora d'una reestructuració de deute o, fins i tot, d'una fallida", segons el diari Caixin. Davant d'aquest panorama, centenars de persones han reclamat amb pancartes reclamant devolucions de préstecs vençuts i de productes financers. La policia s'hi va haver de desplegar amb escuts antidisturbis per a mantindre la situació sota control.

Un dels principals inversors vol eixir de l'accionariat

La societat d'inversió especialitzada en propietats Chinese Estates, un dels principals accionistes del gegant immobiliari xinés, ha anunciat plans per a desfer-se de la seua participació en la companyia davant la seua greu situació financera.

En un comunicat remés a la borsa de Hong Kong, Chinese Estates explica que la seua directiva està "preocupada" per les últimes dades oferides per Evergrande sobre la seua liquiditat i per les "possibles conseqüències" que les mesures anunciades "no puguen aplicar-se de manera efectiva".

Chinese Estates és un dels principals inversors corporatius d'Evergrande, controlant un 5,66% del seu accionariat en data del 31 d'agost. Des de llavors, ha venut quasi 109 milions de títols, que representen prop d'un 0,82% de la massa accionarial de l'empresa, per un total de 27,1 milions d'euros.

Les accions es disparen més d'un 20% en l'obertura

Les accions del gegant immobiliari xinés cotitzades a Hong Kong s'han disparat més d'un 20% en els primers minuts de la sessió d'aquest dijous. Malgrat la positiva obertura de hui, el valor de les accions d'Evergrande han caigut més d'un 40% en l'últim mes i més d'un 80% des que va començar l'any.

Els inversors semblen haver rebut amb un cert optimisme l'anunci de la principal subsidiària del grup, la seua filial immobiliària, que faria front hui al pagament dels interessos d'uns bons cotitzats en iuans a través de la borsa de Hong Kong, una despesa equivalent a uns 30,7 milions d'euros.

El Lehman Brothers de la Xina?

Des del banc britànic Barclays consideren que "un possible impagament d'Evergrande podria traduir-se en un llast en el sector immobiliari", encara que ha afegit que "està lluny de ser el Lehman de la Xina", en referència a Lehman Brothers, l'entitat estatunidenca la fallida de la qual va portar a la crisi financera de 2008.

També et pot interessar

stats