Fujimori, hospitalitzat en assabentar-se de la nul·litat de l'indult

L'expresident del Perú ha patit "una reaparició del quadre de fibril·lació auricular paroxística", un dels mals crònics que ja patia abans de rebre l'indult.

Seguidors de l'expresident esperen fora de la clínica on ha sigut ingressat
Seguidors de l'expresident esperen fora de la clínica on ha sigut ingressat / Ernesto Arias (Efe)

L'expresident del Perú, Alberto Fujimori, ha patit una "descompensació" en assabentar-se que la justícia ha anul·lat l'indult a la seua condemna de 25 anys de presó per delictes de lesa humanitat.

L'excongressista i metge personal de Fujimori, Alejandro Aguinaga, ha afirmat als mitjans que l'orde judicial de retornar-lo a la presó ha provocat en l'expresident "una reaparició del quadre de fibril·lació auricular paroxística", un dels mals crònics que ja patia abans de rebre l'indult. A més, presenta una caiguda de la pressió arterial, segons ha explicat Aguinaga a la porta de la clínica on Fujimori roman acompanyat pels seus fills en una unitat de cures intermèdies.

Aguinaga ha assenyalat que la sentència ha causat sorpresa perquè, en la seua opinió, l'indult atorgat a Fujimori per l'expresident Pedro Pablo Kuczynski el Nadal passat està contemplat en la Constitució. No obstant això, la sentència del jutge Hugo Núñez, de la Cort Suprema del Perú, ha conclòs que l'indult no només conté irregularitats en la tramitació, sinó que també contravé els compromisos internacionals subscrits per l'estat peruà en matèria de drets humans.

El polèmic indult va ser atorgat el 24 de desembre de 2017 sota serioses sospites que es podia tractar d'un acord polític entre Fujimori i Kuczynski. La decisió va arribar tres dies després que Kuczynski se salvara de ser destituït pel Congrés gràcies a l'abstenció d'un xicotet grup de fujimoristes, liderat per Kenji Fujimori, fill menor de l'expresident, qui havia sol·licitat en reiterades ocasions l'indult de son pare.

Una malaltia greu i degenerativa

El president de Perú té la facultat constitucional d'atorgar indults, però per al cas de Fujimori, condemnat per delictes de lesa humanitat, només podia tractar-se d'un indult de tipus humanitari, per al qual es requereix que el condemnat patisca una malaltia terminal o una de greu i incurable que s'aguditze amb les condicions de la presó.

Als 80 anys, Fujimori, que va governar el Perú entre 1990 i 2000, pateix mals crònics com ara hèrnies, hipertensió, gastritis i unes lesions en la llengua, conegudes com leucoplàsia, de les quals ha sigut operat en sis ocasions. Fins al moment de l'indult, Fujimori estava en una presó construïda expressament per a ell i tenia atenció mèdica permanent.

Fujimori va ser condemnat en 2009 a 25 anys de presó com a autor, amb domini del fet (la persona que pren l’última decisió), de les matances de Barrios Altos (1991) i La Cantuta (1992), en les quals van morir 25 persones a mans del grup militar encobert Colina; i els segrestos d'un empresari i d’un periodista. L'expresident hauria de complir, per tant, 14 anys més de presó.

També et pot interessar

stats