França viu un dia de dol i homenatge oficial a l'expresident Jacques Chirac
L'església de Sant Sulpici de París acull la cerimònia a la qual assisteixen la classe política del país i 80 personalitats internacionals.
França viu aquest dilluns una jornada de dol en memòria de l'expresident Jacques Chirac, mort dijous passat als 86 anys d'edat, amb una cerimònia religiosa a l'església de Sant Sulpici de París al migdia en què participen, a més de bona part de la classe política del país, unes 80 personalitats internacionals.
Les banderes onegen aquest dilluns a mig pal als edificis oficials i a les tres del migdia està previst un minut de silenci a les administracions i centres escolars.
A Chirac, que va estar a l'Elisi entre el 1995 i el 2007, el soterraran en un acte privat al cementeri de Montparnasse de la capital francesa, al costat de la seua filla Laurence, morta el 2016.
A l'església de Sant Sulpici de París està bona part de la classe política francesa, inclosos els tres expresidents vius, Valéry Giscard d'Estaing, Nicolas Sarkozy i François Hollande, amb la notable excepció de la líder de l'extrema dreta, Marine Le Pen. Hi ha caps d'Estat com els presidents de Rússia, Itàlia, Alemanya o el Congo, el rei Abdullah de Jordània i primers ministres com els de Bèlgica, Hongria o el Líban. També han acudit antics mandataris com l'expresident nord-americà Bill Clinton, l'expresident espanyol José Luis Rodríguez Zapatero o l'excanceller alemany Gerhard Schröder.
7.000 persones passen davant del fèretre de Chirac
El fèretre de Chirac s’ha exposat durant 17 hores a la catedral de Sant Lluís dels Invàlids perquè pogueren acudir a acomiadar-se’n els que volgueren. Prop de 7.000 persones, algunes de les quals han hagut de fer hores de cua, han passat des del diumenge a la vesprada pels Invàlids, on aquest dilluns s'ha celebrat a les nou i mitja del matí una cerimònia familiar en la més estricta intimitat.
A continuació el president francés, Emmanuel Macron, ha presidit un homenatge militar abans que traslladen el fèretre a l'església de Sant Sulpici per a un ofici a càrrec de l'arquebisbe de París, Michel Aupetit.