França insta la UE a deixar de confiar en els EUA en matèria de defensa

El ministre d'Economia, Bruno Le Maire, assegura que el país nord-americà té com a única preocupació contindre la Xina

El ministre d'Economia de França, Bruno Le Maire, en una imatge recent
El ministre d'Economia de França, Bruno Le Maire, en una imatge recent / Gonzalo Fuentes (Reuters)

França considera que l'episodi de la crisi entre el seu país i Washington per l'anul·lació d'un contracte de submarins que havia de comprar Austràlia ha de servir perquè altres països europeus s'adonen que no poden confiar que els Estats Units continuarà protegint-los.

"Els nostres socis europeus han d'obrir els ulls" sobre el fet que "no podem continuar comptant amb els Estats Units per a garantir la nostra protecció estratègica", ha explicat a l'emissora France Info, el ministre d'Economia i Finances de França, Bruno Le Maire.

Al parer de Le Marie "és un error" creure com la primera ministra de Dinamarca, Mette Frederiksen, que els Estats Units continuarà protegint els europeus en qualsevol circumstància. "Si demà —ha afegit— hi ha un problema massiu d'immigració il·legal, si hi ha un problema de terrorisme que ve del continent africà, qui ens protegirà? Només nosaltres. Només podem comptar amb nosaltres mateixos".

I és que segons la seua anàlisi els Estats Units "només tenen una preocupació estratègica" que és "contindre la potència creixent de la Xina".

Al darrere d'aquesta posició hi ha la cancel·lació de la compra de dotze submarins per part d'Austràlia, per a substituir-los per altres nuclears estatunidencs. Un negoci frustrat que França va tancar per 31.000 milions d'euros el 2016 i que li'n podria haver reportat vora 56.000 milions. Per a la naviliera francesa Naval Group suposa uns ingressos de 500 milions anuals durant els pròxims exercicis, el 10% de la facturació. L'empresa assegura que l'operació tindrà conseqüències per a les seues plantilles a França i la delegació que té a Austràlia.

Tot i les afirmacions del màxim responsable financer del govern francés, el president del país, Emmanuel Macron, ha fet passos per a rebaixar la tensió amb Washington. El cap de l'Estat va conversar per telèfon aquest dimecres amb el president estatunidenc, Joe Biden, per a anunciar el retorn del seu ambaixador, al qual havia cridat a consultes per a manifestar el seu enuig. Le Maire ha afirmat però que, tot i els passos cap a la conciliació, conflictes com aquests "sempre deixen marca perquè es va prendre una decisió brutal".

També et pot interessar

stats