França convoca el Consell de Seguretat de l'ONU per l'avió rus abatut amb 74 morts

Rússia acusa Ucraïna de tombar l'avió de transport militar en què han mort els 74 ocupants, 65 d'ells presos ucraïnesos. Zelenski demana una investigació internacional i la Força Aèria ucraïnesa qualifica de “falsa” la informació russa

El ministre d'Afers Estrangers de Rússia, Serguei Lavrov, en el Consell de Seguretat de les Nacions Unides, a Nova York, Nova York, els els EUA
El ministre d'Exteriors de Rússia, Serguei Lavrov, en el Consell de Seguretat de les Nacions Unides a Nova York / Justin Lane (Efe)

El Consell de Seguretat de l'ONU es reunirà aquest dijous a les 17:00 hores —22:00 GMT— per a tractar l'abatiment d'un avió rus el matí del dimecres a Ucraïna. Un avió que, segons Moscou, traslladava presoners ucraïnesos i en el qual van morir els 74 ocupants.

L'ambaixador adjunt de Rússia, Dmitri Polianski, ha informat davant de l'ONU que França, president de torn del Consell, no va acceptar convocar la sessió per a la vesprada de dimecres, com havia demanat Rússia "en un clar intent de blindar el seu client, el règim de Kíiv".

Amb aquest retard, assenyala el representant rus, s'aconsegueix donar al president ucraïnés, Volodímir Zelenski, un temps preciós "per a inventar alguna explicació mínimament plausible del que ha comés".

L'avió Il-76 es va estavellar a uns cinquanta quilòmetres de la frontera ucraïnesa després que se sentiren explosions en l'aire, segons testimonis oculars citats per les agències russes.

Segons Moscou, viatjaven a bord 65 presos ucraïnesos —llestos per a un bescanvi per presos russos—, tres guardians russos i sis tripulants.

En les xarxes socials de Bélgorod es poden veure imatges de l'Il-76 precipitant-se contra el terra a gran velocitat i esclatant en un descampat.

El ministre d'Exteriors rus, Serguei Lavrov, ha subratllat que Ucraïna primer va fer ostentació d'haver abatut l'avió en internet, però després va retirar la publicació; un fet que, segons ell, confirmava que l'autoria era ucraïnesa, encara que fora per error.

La Força Aèria ucraïnesa qualifica de "falsa" la informació russa

Per la seua banda, el comandant de la Força Aèria ucraïnesa, Mikola Oleshchuk, ha qualificat aquesta matinada de "flux fals d'informació" les declaracions oficials de la Federació Russa sobre la caiguda d'un avió de transport militar que, segons Moscou, transportava 65 presoners de guerra ucraïnesos.

"La frenètica propaganda russa ha transmés un flux fals d'informació a una audiència externa intentant desacreditar Ucraïna davant de la comunitat internacional", ha dit Oleshchuk.

El comandant ha agregat que "l'objectiu" rus és "reduir el suport internacional" a Ucraïna, i ha declarat, en la línia d'un missatge anterior de l'Estat Major ucraïnés, que Kíiv té dret a protegir-se i a destruir els mitjans que utilitza Rússia per als seus atacs aeris.

Les fonts ucraïneses van afirmar en un primer moment que l'avió transportava míssils S-300 russos.

Zelenski demana una investigació internacional

El president ucraïnés, Volodímir Zelenski, va demanar anit en el seu discurs a la nació que s'esclarisquen els fets i ha acusat Rússia d'estar "jugant amb les vides dels soldats ucraïnesos captius i dels seus familiars i amb les emocions de la societat ucraïnesa".

"El nostre Estat insistirà en una investigació internacional", ha dit Zelenski, que ha explicat que Ucraïna compartirà amb els seus socis tota la informació disponible sobre el sinistre.

De moment, Ucraïna només ha reconegut que es planejava un intercanvi de presoners de guerra, però guarda silenci sobre la seua implicació en el sinistre.

La intel·ligència militar ucraïnesa va confirmar dimecres que Moscou i Kíiv preparaven per al dia assenyalat un intercanvi de presoners, i va declarar que, en cas que la versió del Kremlin siga certa, Rússia tenia l'obligació d'avisar a Ucraïna que l'avió transportava a una zona fronterera soldats captius.

També et pot interessar

stats