El foc crema més de 150.000 hectàrees enguany a Grècia

Més de 80.000 hectàrees s'han cremat en el megaincendi d’Evros, que continua actiu i ja és el pitjor registrat a Europa des del 2000

Imatge de les muntanyes calcinades per l'incendi d'Evros
Imatge de les muntanyes cremades per l'incendi d'Evros / Alexandros Avramidis (Reuters)

La forta onada d'incendis a Grècia ja ha cremat vora 150.000 hectàrees enguany, de les quals més de 80.000 hectàrees s'han cremat en el "megaincendi" d’Evros, que continua actiu al nord-est del país, tal com ha afirmat aquest dijous el primer ministre grec, Kyriakos Mitsotakis. "Tots estem ferits pels incendis", ha dit el cap de govern en el Parlament grec durant un debat sobre la gestió dels focs que han arrasat i continuen cremant a Grècia.

El polític conservador ha vinculat a la crisi climàtica la dimensió "sense precedents" del que ha ocorregut i, si bé ha promés "fer més", ha alertat que les conseqüències del calfament del planeta poden superar l'estructura i capacitat de resposta dels estats. "Encara que estàvem millor preparats que qualsevol altre any, ens enfrontem a una combinació d'incidents sense precedents", va subratllar.

En resposta a les crítiques dels adversaris a la gestió en l'extinció dels focs, Mitsotakis ha respost: "Si en la teua ingenuïtat creus que podem protegir setanta milions d'hectàrees amb boscos, llavors eres d'un altre planeta". "Aprenem dels nostres errors, però hauríem d'estar d'acord en un supòsit comú: que les amenaces climàtiques van sovint un pas per davant de les defenses humanes", ha afegit.

Al mateix temps, ha anunciat una sèrie de mesures per a millorar tant la prevenció com la resposta als incendis, entre les quals destaca un pla per a adquirir un centenar de drons per a vigilar els boscos en temps real. També està previst instal·lar sensors de temperatura en jaciments arqueològics i en llocs d'alt risc, i que l'Estat contracte uns 500 científics forestals i 1.000 bombers més.

El primer ministre ha assenyalat que, amb més de 150.000 hectàrees cremades (equivalents a l'1,1% del territori grec) des de gener, el 2023 és el segon pitjor any quant a la superfície cremada pel foc, després del 2007. L'incendi d'Evros, amb més de 80.000 hectàrees destruïdes per les flames, és el pitjor registrat a Europa des de l'any 2000.

També et pot interessar

stats