La Fiscalia demana dotze anys de presó per a Cristina Fernández de Kirchner per "corrupció sistemàtica"

La vicepresidenta, que ha esquivat la presó preventiva en una dotzena de processos previs, assegura ser víctima d'una persecució política

Una dona celebra la petició de pena contra Fernández en una concentració a les portes de la residència de la vicepresidenta de l'Argentia
Una dona celebra la petició de pena contra Fernández en una concentració a les portes de la residència de la vicepresidenta de l'Argentina / Magali Druscovich (Reuters)

Un fiscal ha demanat que es condemne la vicepresidenta de l'Argentina, Cristina Fernández de Kirchner, a la pena de dotze anys de presó i la inhabilitació a perpetuïtat per a exercir càrrecs públics en considerar-la la "cap" d'una trama de "corrupció sistemàtica" en la contractació d'obra pública durant el seu període com a governadora de la província de Santa Cruz. El presumpte frau s'eleva a 5.231 milions de pesos, uns 36,4 milions de dòlars que reclama a Fernández i la resta de funcionaris imputats.

L'anomenada causa dels serveis viaris jutja presumptes irregularitats en la concessió de 51 obres amb l'empresari Lázaro Báez durant els governs de Néstor Kirchner (2003-2007) –ja mort– i l'acusada Cristina Fernández (2007-2015).

En l'al·legat final el representant del ministeri públic argentí, el fiscal Diego Luciani, ha situat Fernández com a líder d'una presumpta associació il·lícita formada per funcionaris públics "d'alta jerarquia" –també imputats– que suposadament moguts per "ànim de lucre i la cobdícia" haurien comés "probablement la maniobra més gran de corrupció" coneguda al país.

Fernández, que en els últims anys ha esquivat les peticions de presó preventiva en una dotzena de causes –la majoria sobresegudes per la seua condició d'aforada– i sempre ha defés la seua innocència, denuncia ser víctima d'una persecució mediàtica i judicial. I com a nova evidència, en aquest cas, ha retret al tribunal que haja declinat la possibilitat d'ampliar la seua declaració indagatòria, tot i que se li imputen fets que no es van plantejar en l'acusació original, per la qual va declarar el maig del 2019. La vicepresidenta, que té 69 anys, tindria el dret de recórrer en contra davant dels tribunals superiors en cas de ser condemnada.

El govern argentí ha emés un comunicat de suport a la vicepresidenta en què avala la tesi de la "persecució judicial" contra Fernández, ja que entén que "cap dels actes atribuïts a l'expresidenta ha sigut provat".

Després del pronunciament del fiscal, dirigents opositors i partidaris de Fernández han celebrat concentracions a favor i en contra de la vicepresidenta a les portes de la seua residència a Buenos Aires.

La policia argentina frena els manifestants a les portes de la residència de Cristina Fernández
La policia argentina frena els manifestants a les portes de la residència de Cristina Fernández / Juan Ignacio Roncoroni (Efe)

També et pot interessar

stats