El fiscal exculpa Biden d'emportar-se papers classificats perquè és un "ancià amb mala memòria"

L'informe de la investigació descarta presentar cap acusació contra el president dels Estats Units, però cau com una poalada d'aigua freda per a les aspiracions polítiques de revalidar el càrrec en les eleccions de novembre

Biden, aquest dijous a la Casa Blanca
Biden, aquest dijous a la Casa Blanca / Kevin Lamarque (Reuters)

El president dels Estats Units, Joe Biden, no haurà de fer front a càrrecs penals per haver retingut irregularment papers secrets de la Casa Blanca, però sí encaixar el dur colp polític que ha suposat l'informe final del fiscal encarregat del cas, Rober Hur. El funcionari del Departament de Justícia ha descartat presentar cap acusació per a imputar el mandatari, de 81 anys, en un document de quasi 400 pàgines en què el retrata com un "ancià amb mala memòria", que no recorda quan va morir el seu fill ni quan va ser vicepresident. Un missatge demolidor per a la campanya de Biden de cara a la reelecció en les pròximes eleccions presidencials que se celebren en novembre i que tornen a posar el focus en l'assumpte que totes les enquestes assenyalen com el punt feble del demòcrata: l'edat.

La investigació a Biden va començar a finals de 2022, quan trobaren al seu domicili de Delaware i en una oficina privada una vintena de documents classificats de l'època en què va ser vicepresident de Barack Obama (2009-2017). El cas recorda al de l'expresident Donald Trump (2017-2021), probable rival de Biden en les eleccions presidencials, encara que ell sí que ha acabat imputat per haver-se negat a retornar centenars d'arxius que retenia a la mansió de Florida.

En l'extens informe publicat aquest dijous i que ja s'ha lliurat al Congrés, Hur conclou que Biden va emportar-se deliberadament els papers, però encara així descarta recomanar càrrecs en contra d'ell. "La investigació ha trobat proves que va retindre i va divulgar intencionadament materials classificats després de ser vicepresident, quan ja era un ciutadà privat", assenyala el fiscal. Entre d'altres, hi ha arxius relacionats amb la política dels Estats Units cap a l'Afganistan i anotacions manuscrites del mateix Biden sobre qüestions de seguretat nacional i temes delicats d'intel·ligència. No obstant això, Hur sosté que les proves recaptades no són suficients per a considerar el mandatari culpable d'un delicte.

La memòria "limitada" de Biden

Entre 388 pàgines de conclusions de la investigació, la part que més renou ha causat són les diverses referències que es fan sobre la mala memòria del president. Hur arriba a suggerir que no l'acusa perquè a un jutjat li faria pena condemnar-lo en el seu estat mental. Comenta que Biden va demostrar "una memòria significativament limitada" en els interrogatoris i que la seua condició el 2023 havia empitjorat en comparació amb gravacions que es tenien de 2017.

Per a il·lustrar totes aquestes afirmacions aporta alguns exemples, com el fet que el demòcrata no recordava les dates durant les quals va exercir com a vicepresident i havia oblidat tant l'any en què va començar com en el que va concloure aquell càrrec. "No recordava ni tan sols quan va faltar el seu fill Beau", mort de càncer el 2015, agrega.

Segons l'informe, el president es va mostrar en els interrogatoris "com un ancià amb bones intencions i mala memòria". Fins i tot, el fiscal especula amb la dificultat que poguera ser processat en un futur. "Seria difícil convéncer un jurat que ha de condemnar un expresident de més de huitanta anys per un delicte greu que requereix un estat mental de voluntarietat", argumenta.

Biden tanca el tema... i suma un lapsus més

Poc després de conéixer-se el dur document, Biden ha publicat un comunicat en què es mostra satisfet per no haver sigut imputat, però ha fet cap menció a les al·lusions del fiscal sobre la seua memòria. En una roda de premsa improvisada poc després des de la Casa Blanca, el mandatari demòcrata ha tractat de donar l'assumpte per tancat i ha assegurat que la seua memòria "està bé", però ha tornat a patinar. "Tinc bones intencions, soc un home major i sé què dimonis estic fent", ha dit davant de la pregunta d'un periodista de Fox News sobre el tema. L'argument ha caigut en sac foradat quan, en un punt d'aquesta mateixa intervenció ha confós el president de Mèxic, Andrés Manuel López Obrador, amb el d'Egipte, Abdel Fattah al-Sisi.

"Doble vara"

Els republicans, per la seua banda, han carregat contra Biden en considerar que no està qualificat per a dirigir el país pel seu "estat mental i físic. També han retret al Departament de Justícia que use "una doble vara de mesurar" amb Trump i l'actual president. Per al president de la Cambra de Representants, Mike Johnson, la decisió de Hur és "profundament pertorbadora", mentre que, segons el del Comité de Vigilància d'aquest mateix hemicicle, James Comer, els estatunidencs estan "consternats" que Biden visca "per damunt de la llei".

També et pot interessar

stats