Fiona sembra el caos a Puerto Rico i República Dominicana amb greus destrosses i almenys dos morts

Milers de persones estan sense llum ni aigua en ambdós països després del pas de l'huracà, que deixa rius desbordats i diverses zones incomunicades

Pals de la línia elèctrica tombats a Higuey, República Dominicana
Línia elèctrica caiguda a Higuey, República Dominicana / Ricardo Rojas (Reuters)

Dues víctimes mortals, centenars de desplaçats, milers de persones sense energia elèctrica ni aigua i una gran devastació és el balanç provisional aquest dimarts del pas de l'huracà Fiona per Puerto Rico i República Dominicana. El panorama és desolador en ambdós països, amb rius desbordats, arbres i línies elèctriques en terra i altres greus destrosses en el mobiliari públic.

Les conseqüències del fenomen meteorològic, de categoria 1 en l'escala de Saffir-Simpson sobre un màxim de 5, han portat l'executiu dominicà a declarar zona d'emergència les províncies del país més afectades per les pluges i els vents associats a l'huracà: La Altagracia, La Romana, El Seibo, Hato Mayor i Montaña Plata, totes en l'est; i María Trinidad Sánchez, Duarte i Samaná, al nord-est.

El president de República Dominicana, Luis Abinader, té previst viatjar durant aquesta jornada a una de les zones més afectades, La Altagracia. Allà s'instal·larà un dels dos centres d'operacions anunciats per a atendre les necessitats causades per Fiona, el primer huracà que colpeja aquest país del Carib en els últims díhuit anys.

Vista del riu Chavón després de l'huracà Fiona a Higuey, República Dominicana
Vista del riu Chavón després de l'huracà Fiona a Higuey, República Dominicana / Ricardo Rojas (Reuters)

A causa dels efectes de l'huracà el mandatari es planteja no acudir aquest dimarts a l'Assemblea General de les Nacions Unides que se celebra a Nova York. "La prioritat són ara els temes ací, a República Dominicana", ha dit. En cas que finalment s'hi desplace serà per "un temps molt reduït".

A Nagua —municipi al nord-est del país—, els vents de Fiona han causat la mort d'un home de 72 anys que intentava podar un arbre al pati de casa quan li va caure damunt, segons ha informat a EFE el director de la Defensa Civil en la ciutat, Franklyn Taveras.

El Centre d'Operacions d'Emergències (COE) precisa que 12.485 persones han sigut desallotjades, i hi ha 2.497 habitatges afectats. L'organisme reporta també que més de 709.000 clients estan sense llum i que a 1,1 milions de persones se'ls ha tallat el subministrament d'aigua potable.

"Les pluges mantenen incomunicats dos poblats de l'interior del país i també hem rebut la informació que 73 aqüeductes estan fora de servei", ha dit en roda de premsa el director del COE, Juan Manuel Méndez. D'altra banda, el Ministeri d'Obres Públiques i Comunicacions ha informat del col·lapse d'un pont al nord prop de l'autopista Duarte, la de major trànsit del país. Fiona manté tancats també dos aeroports, encara que a l'Internacional de Punta Cana, per on arriba el volum més gran de turistes, sí que han pogut aterrar avions.

Les autoritats pronostiquen que els xàfecs associats a Fiona continuaran al llarg del dia sobre les zones més afectades per l'huracà i mantenen en condicions d'alerta tot el territori, incloses la capital dominicana, Santo Domingo, i la província on les pluges han tingut un impacte mínim.

Devastació a Puerto Rico

Un carrer negat a Salinas, Puerto Rico
Un carrer negat a Salinas, Puerto Rico / Ricardo Arduengo (Reuters)

A l'altre país caribeny en què Fiona ha sembrat el caos la situació és "catastròfica", segons les autoritats. Gran part del territori de l'illa ha quedat negat i un 70% de la població està sense llum. Hi ha moltes àrees fins i tot incomunicades des de dilluns, quan l'huracà de categoria 1 va tocar Puerto Rico i va deixar 76 L/m² de precipitacions que van provocar el desbordament de diversos rius, inundacions sobtades i carreteres intransitables.

Un home ha perdut la vida ofegat després que l'arrossegaren les aigües del riu La Plata a Comerío, en el centre del país. A Toa Baja, on van evacuar centenars de persones per les inundacions, la situació aquest dilluns continuava sent dramàtica amb vehicles encallats enmig de l'aigua i arbres caiguts.

Les precipitacions no cessen i s'espera més aigua en les pròximes jornades cosa que pot agreujar més encara la situació. El director interí del Servei Nacional de Meteorologia, Ernesto Morales, ha dit que "les pluges associades a Fiona estan causant estralls en el sud i interior de l'illa" i que "si continuen s'arribarà a nivells catastròfics". "El que ens preocupa és que estem esperant pluja en els mateixos sectors, en el sud de Puerto Rico i en la serralada central. Això és seriós", ha agregat l'expert en roda de premsa. En la mateixa línia, el governador, Pedro Pierluisi, va dir que "desafortunadament" s'esperen més pluges per a aquest dimarts i "continua el perill d'inundacions i de solsides".

Més de 2.100 persones s'han allotjat en 113 refugis repartits per tot Puerto Rico. Desenes de carreteres del país estan tancades i intransitables per la caiguda d'arbres i pals elèctrics, solsides de terra o inundacions, des de Barceloneta (nord), passant per tota l'àrea muntanyenca del centre fins a Ponce (sud), on hi ha barris incomunicats segons ha confirmat l'alcalde, Luis Irizarry.

També et pot interessar

stats