República Dominicana es prepara per a l'arribada de l'huracà Fiona, després causar una apagada general a Puerto Rico

El cicló tropical ha deixat sense llum la població de Puerto Rico, on ha causat inundacions i danys qualificats pel govern de "catastròfics"

Una persona camina per Puerto Rico amb el tendall elèctric visiblement danyat hores després del pas de Fiona
Una persona camina per Puerto Rico amb el tendall elèctric visiblement danyat hores després del pas de Fiona / Ricardo Arduengo (Reuters)

República Dominicana es prepara per al pas de l'huracà Fiona en les pròximes hores, després dels nombrosos desperfectes i l'apagada elèctrica general que ha causat al veí Puerto Rico. A fi d'evitar riscos, el govern caribeny ha declarat la jornada no laborable i ha anunciat la suspensió fins dimarts de les classes en tots els trams educatius.

El Centre Nacional d'Huracans dels Estats Units (NHC) estima que l'ull del cicló tropical passarà a entre deu i trenta quilòmetres a l'est d'Hispaniola (l'illa que comparteix amb Haití) i causarà pluges torrencials, inundacions, lliscaments de fang, maror ciclònica i forts corrents. Els efectius de protecció civil de República Dominicana estan fent evacuacions de "caràcter obligatori" a les demarcacions incloses en les alertes roja i groga, orientant la població cap a una xarxa de refugis.

L'ull de Fiona, de categoria 1 d'un total de 5 en l'escala Saffir-Simpson, va tocar terra diumenge amb vents màxims de 140 quilòmetres per hora, els quals han causat greus inundacions, danys catalogats de "catastròfics" i una apagada general que pot tardar dies.

La xarxa elèctrica de Puerto Rico és molt fràgil des de l'huracà María, que fa cinc anys va devastar l'illa i va arrasar amb tot el tendal elèctric deixant a fosques gran part de la població, que ara torna a recórrer als generadors elèctrics.

El balanç provisional assenyala el desbordament de rius de diverses regions —Portugués i Cerrillos, en Ponce (sud); Río Grande, en Loiza (nord) i Guayanés, entre Peñuelas i Yabucoa (est)— i el col·lapse d'un pont. Un miler de persones continuen en refugis i entre 300 i 400 famílies han quedat incomunicades pels arbres i les branques caigudes al llarg de la carretera que uneix dos pobles (Sabana Gran i Maricao).

Fiona ha visitat Puerto Rico dos dies abans del cinqué aniversari de l'huracà María, que va causar vora 3.000 morts a l'illa i danys estimats en 100.000 milions de dòlars.

També et pot interessar

stats