Estar fart de menjar del Burger King i enyorar els avis, excuses de la vacunació irregular dels poderosos al Perú

L'expresident Martín Vizcarra, familiars, polítics i famosos justifiquen amb curiosos pretextos la seua vacunació abans que la de milers de metges.

El 'vacunagate' manté indignat tot el Perú
El 'vacunagate' manté indignat tot el Perú / AFP

Estar cansats del menjar al Burger King, una filla amb ganes de veure els avis i un nunci apostòlic que necessitava ser vacunat en secret en el seu paper com a consultor en temes ètics, són algunes de les excuses dels implicats en el vacunagate que manté indignat tot el Perú. Un cas que s'ha destapat amb la revelació que l'expresident Martín Vizcarra i fins a 487 persones més havien rebut en secret la vacuna xinesa de Sinopharm d'un exclusiu lot destinat al personal implicat en l'assaig clínic de la vacuna.

Fins a 3.200 dosis del laboratori xinés Sinopharm arribaren a Perú l’agost per a immunitzar el personal immers en l'assaig clínic que s'anava a realitzar d'aquesta vacuna amb 12.000 voluntaris, però recentment s'ha descobert que nombroses dosis havien sigut usades per a vacunar gent poderosa, i fins i tot totes les seues famílies. Els principals implicats en el vacunagate, la inoculació en secret de la vacuna contra la Covid-19, podrien ser condemnats fins a huit anys de presó per delictes de corrupció al Perú.

El doctor Germán Màlaga, que dirigeix els assajos de la vacuna xinesa contra la Covid-19 al Perú, n’ha donat testimoni davant el Congrés en una audiència sobre les presumptes immunitzacions irregulars. El metge ha declarat que l'1 d'octubre el llavors president Martín Vizcarra li va demanar ser vacunat, mentre els assajos entre voluntaris peruans estaven desenvolupant-se, ja que sabia que es tractava d'una “vacuna activa” i no d'un placebo.

L'expresident Martín Vizcarra, la dona i el seu germà; l'exministra de Salut Pilar Mazzetti, el seu xofer i diversos viceministres; l'exministra d'Exteriors Elisabeth Astete i altres alts diplomàtics; cuiners, advocades mediàtiques, filles de personatges públics, tots van expressar els seus pretextos per a justificar la seua inoculació abans que la de milers de metges que lluiten en primera línia contra la pandèmia. En qüestió de dies, el prestigiós doctor Germán Màlaga ha passat a ser figura d'escarni en els seus intents de justificar la inoculació secreta i irregular de persones alienes a l'assaig clínic.

Entre tímides disculpes i agosarades justificacions el doctor ja acumula una bona llista de declaracions polèmiques. L'última ha esclatat aquest dimecres, quan ha dit que la inoculació de l'empresari gastronòmic César Loo Cárdenas resulta lògica perquè era el proveïdor d'aliments de la delegació xinesa que va vindre a desenvolupar els estudis clínics de la vacuna. “Aquesta persona va permanentment al centre perquè la delegació xinesa es cansa del Burger King i porta el menjar”, ha argumentat l'investigador.

L'exministra d'Exteriors “no podia permetre's caure malalta”

Durant la seua compareixença davant el Congrés, que es va prolongar cinc hores, Màlaga ha afirmat que va actuar “de bona fe” i, encara que va reconéixer “que hi ha diversos errors”, opina que s'està “fent un xou” sobre l'assumpte. El doctor no ha demanat perdó als peruans, però en canvi sí que ha oferit públicament disculpes a la seua filla de 22 anys, immunitzada amb dosis de Sinopharm, “per haver-la involucrat en aquesta situació”. La filla, que resideix a Europa, va vindre al Perú el temps necessari per a injectar-se la solució xinesa. El metge ha reconegut que es “va equivocar”, encara que ho va fer per “temes familiars i personals”, ja que “volíem veure els avis”.

També et pot interessar

stats