Milers d'evacuats a la República Democràtica del Congo per l’erupció del volcà Nyiragongo

Unes 3.500 persones han arribat durant la nit a la ciutat ruandesa de Rubavu, situada prop de la frontera amb la República Democràtica del Congo

Volcà en erupció al Congo / AFP TV

El govern de la República Democràtica del Congo (RDC) ha activat aquesta matinada un pla d'evacuació per a la ciutat de Goma, capital de la província de Kivu del Nord, després de l'erupció aquest dissabte del volcà Nyiragongo, situat al parc nacional de Virunga, a l'est del país.

Unes 3.500 persones han arribat durant la nit a la ciutat ruandesa de Rubavu, situada prop de la frontera amb la República Democràtica del Congo, segons va informar el Ministeri de Gestió d'Emergències d'aquest país. 

Imatges de l'erupció del volcà
Imatges de l'erupció del volcà / AFP TV

El portaveu del govern congolés, Patrick Muyaya, ha declarat durant la matinada d’aquest diumenge: "Enfront d'aquesta situació de pànic, el primer ministre Jean Michel Sama Lukon ha convocat una reunió de crisi amb tots els ministres, i després d'avaluar la situació, s’ha llançat el pla d'evacuació".

Segons va explicar Muyaya en el seu compte de Twitter, "les autoritats locals que han estat monitorant l'erupció durant la nit han informat que el flux de lava ha perdut intensitat i que hi ha hagut alguns terratrémols. L'avaluació de la situació humanitària està en curs".

L’ambaixador de Ruanda a la República Democràtica del Congo ,Vincent Karega, ha dit que ‘’les fronteres estan obertes per als nostres veïns, que són ben rebuts’’. 

Les persones evacuades arriben a Rwanda
Les persones evacuades arriben a Rwanda / AFP TV

Un dels volcans més actius del mon

Al voltant de les set de la vesprada del dissabte, 16:00 GMT hora local, va començar l'erupció del volcà. És un dels més actius del món i hi solen pujar els turistes que volen contemplar el llac de lava que hi ha al cràter.

Imatge de la lava del volcà Nyiragongo arribant a les vivendes
Imatge de la lava del volcà Nyiragongo arribant a les vivendes / AFP TV

Segons el director del l'Observatori Vulcanològic de la ciutat de Goma, situada a uns 20 quilòmetres del volcà, "per la direcció que porta la lava no sembla que afectarà Goma, però la gent està espantada i s'està movent".

El passat 11 de maig, aquest observatori ja va advertir en un informe sobre la situació dels volcans de la serralada de Virunga-Nyamulagira i Nyiragongo, i va dir que els dos "estan molt actius, particularment el Nyiragongo. Aquesta activitat encara no afecta les zones habitades, però mereixen una acció de seguiment particular".

El Nyamuragira i el Nyiragongo van entrar en erupció per última vegada en 2002, fet que va forçar unes 300.000 persones a fugir de riuades de lava que van cobrir gran part de Goma, i van morir prop de 200 persones.

També et pot interessar

stats