Els EUA demanaran per primera vegada en una resolució de l'ONU “l’alto el foc immediat” a Gaza

El text haurà de rebre el suport de nou països i no podrà ser vetat per cap país membre permanent, com Rússia o la Xina

Escenes de la destrucció a Gaza
Escenes de la destrucció a Gaza / Reuters

Els Estats Units presentarà en els pròxims dies, probablement aquest divendres, una resolució en la qual per primera vegada demanarà específicament “un alto el foc immediat” a Gaza, després d'haver-se oposat a tres resolucions d'altres països que així ho demanaven. Antony Blinken, el secretari d'Estat, ho ha anunciat fa unes hores al Caire, a Egipte, que la resolució havia sigut presentada al Consell, però no hi ha certesa que vaja a votar-se divendres.

Blinken ha deixat clar que l'alto el foc aniria "vinculat a l'alliberament dels ostatges" en mans de Hamàs, encara que l'alliberament ja no és una condició prèvia, com apareixia en les primeres versions del text que van fer circular els diplomàtics estatunidencs.

Els EUA han hagut de presentar sis versions diferents durant més d'un mes fins a arribar al que sembla un text de consens, però queda per veure si aconsegueix el suport de nou països i no és vetat per cap país membre permanent —en aquest cas, Rússia o la Xina—. Dues condicions necessàries per a aprovar qualsevol resolució.

El paràgraf clau de la resolució de Washington diu que és “imperatiu un alto el foc immediat i sostingut per a protegir els civils de totes dues parts, permetre el lliurament d'assistència humanitària essencial, alleujar el sofriment humà (...) i donar suport als esforços diplomàtics per a garantir l'alto el foc en connexió amb l'alliberament de tots els ostatges”.

La publicació d'un informe de l'ONU dilluns passat que avisava que més d’un milió de ciutadans de Gaza s'enfronten en qüestió de dies als nivells més greus de fam i inseguretat alimentària sembla haver accelerat els esforços diplomàtics dels EUA. L'ambaixador francés de l'ONU, Nicolas de Rivière, va eixir el mateix dilluns a demanar acció urgent del Consell per a parar la guerra "ara, no la setmana que ve".

També et pot interessar

stats