Els Estats Units urgeixen els seus ciutadants residents a Rússia a abandonar "immediatament" el país

L'ambaixada nord-americana adverteix que les possibilitats d'eixir per rutes comercials són ja "limitades" i tem que es reduïsquen encara més

Dos viatgers creuen un punt fronterer de Rússia amb Geòrgia
Dos viatgers creuen un punt fronterer de Rússia amb Geòrgia / Irakli Gedenidze (Reuters)

L'ambaixada dels Estats Units a Rússia ha demanat als seus ciutadans residents en aquest país que l'abandonen "immediatament", segons es desprén d'un comunicat publicat al web de la delegació diplomàtica.

"Els ciutadans dels Estats Units no han de viatjar a Rússia i aquells que resideixen o viatgen han d'eixir del país immediatament mentre hi haja opcions limitades de viatges comercials", assenyala la nota.

Les autoritats diplomàtiques recorden que el passat 21 de setembre el Kremlin va declarar una mobilització militar parcial per a reforçar les forces desplegades a Ucraïna. "Rússia podria negar-se a reconéixer la ciutadania estatunidenca de persones amb doble nacionalitat, impedir-los l'accés a l'assistència consular dels Estats Units, prohibir-los l'eixida de Rússia i cridar a files els qui tenen els dos passaports", indica el comunicat.

L'ambaixada agrega també que actualment les opcions per a eixir del país són "extremadament limitades" i sovint no estan disponibles si no es reserva amb la suficient antelació. "Les rutes terrestres per a cotxes i autobusos continuen obertes", continua. Per això, crida a la ciutadania estatunidenca que encara està al país i vullga abandonar-lo que ho faça "com més prompte millor".

La missió diplomàtica estatunidenca adverteix que té "grans limitacions" per a assistir la ciutadania nacional, a més que les possibilitats d'eixir del país poden "reduir-se encara més" en qualsevol moment.

La mobilització declarada a Rússia ja ha causat l'èxode d'un gran nombre d'homes en edat militar que es neguen a combatre a Ucraïna i han optat per fugir del país en direcció a Turquia, Geòrgia, Armènia, Mongòlia, el Kazakhstan i Finlàndia.

La guerra a Ucraïna compleix aquest dimecres 217 dies des de l'inici de la invasió ordenada per Moscou. Els referèndums per a incorporar a Rússia els territoris ucraïnesos controlats per les forces del Kremlin s'han tancat ja després de cinc dies de votacions, amb un aclaparador 'sí' del 96%. Una unanimitat que el govern d'Ucraïna i la comunitat internacional consideren una burla. Les Nacions Unides rebutgen la validesa de les consultes. 

També et pot interessar

stats