Els Estats Units inicien la retirada de tropes de Síria

Erdogan manifesta que Turquia s'encarregarà de "netejar" Síria de l'Estat Islàmic.

Comitiva de tropes nord-americanes al costat d'una milícia del grup kurd Unitats de Protecció Popular, en una imatge d'arxiu
Comitiva de tropes nord-americanes al costat d'una milícia del grup kurd Unitats de Protecció Popular, en una imatge d'arxiu / Youssef Rabie Youssef (Efe)

El Pentàgon ha iniciat formalment el procés de retirada de les tropes nord-americanes a Síria, on hi ha desplegats 2.000 soldats com a part d'una coalició internacional contra el grup terrorista Estat Islàmic (EI).

"L'orde per a Síria ha sigut signada", ha explicat un portaveu del Departament de Defensa, sense oferir més detalls sobre els terminis fixats per a replegar els militars. Segons la CNN, que cita un funcionari del Pentàgon, l'orde l’ha signada el general James Mattis, que abandonarà el càrrec com a secretari de Defensa al final d'any.

Mattis va anunciar la seua eixida de l'executiu dijous, l’endemà que el president dels Estats Units, Donald Trump, proclamara la "derrota" del grup terrorista a Síria i anunciara el replegament dels soldats com a part d'una coalició internacional. Aquesta unió col·laborava amb les Forces de Síria Democràtica (FSD), una aliança encapçalada per milícies kurdes i que tem que la retirada de Washington provoque un ressorgiment de l'EI.

A la decisió de Mattis ha seguit la de l'enviat especial per a la coalició, Brett McGurk, en protesta per l'eixida de Síria. Tant Mattis com McGurk han expressat públicament la seua preocupació per la forma en què Washington ha tractat els seus aliats a Síria.

En la seua carta de renúncia, Mattis va fer una fèrria defensa del sistema d'aliances dels Estats Units en el món i va opinar que Washington ha de "tractar els seus aliats amb respecte", així com ser "inequívoc" en la forma en què lluita amb els seus competidors, entre els quals va esmentar la Xina i Rússia. Enfront d'això, el mandatari aposta per una estratègia d'aïllament i considera que els seus socis "s'aprofiten" del lideratge nord-americà.

En el cas de Síria, Trump creu que ha complit el seu objectiu de derrotar militarment els jihadistes i considera que altres països, com Turquia, poden acabar el treball que els Estats Units han iniciat en aquest país. De fet, el president turc, Recep Tayyip Erdogan, ha dit que ell mateix va prometre a Trump que Turquia s'encarregarà de "netejar" Síria de l'Estat Islàmic.

Segons la coalició internacional liderada pels Estats Units, al grup terrorista sols li queda a Síria i l'Iraq un 1% del territori que va arribar a dominar el 2014, quan va proclamar el seu califat.

També et pot interessar

stats