Els Estats Units, Holanda i el Regne Unit acusen Rússia de ciberatacs a escala global

Entre els organismes a què s'adreçaven els atacs hi ha l'Organització per a la Prohibició d'Armes Químiques.

El president rus, Vladímir Putin, de visita a Nova Dehli
El president rus, Vladímir Putin, de visita a Nova Dehli / Harish Tyagi (Efe)

El Regne Unit, Holanda i els Estats Units han assenyalat directament Rússia com a autora dels principals ciberatacs dels últims anys a escala global. Els atacs s’haurien adreçat contra organismes internacionals, entre ells l'Organització per a la Prohibició d'Armes Químiques.

Representants dels tres països asseguren que els serveis secrets russos han intentat esborrar proves sobre els bombardejos amb gasos a Síria, el cas Skripal o l'accident de l'avió malaisi a Ucraïna. 11 espies russos estan detinguts per un complot que el Kremlin nega.  

Holanda ha expulsat quatre diplomàtics per haver atacat el cor informàtic de l'Organització per a la Prohibició d'Armes Químiques. Els agents, que pertanyen a l'agència d'espionatge militar russa, GRU, intentaven esborrar proves que confirmarien que Rússia hauria usat armes químiques en la guerra de Síria.

Entre el material requisat hi ha un ordinador amb contingut relacionat amb la investigació del vol de Malaysia Airlines tombat per un míssil rus a Ucraïna el 2014. També el Kremlin va intentar esborrar proves de la investigació de l'enverinament de l'exagent Skripal i la seua filla, asseguren a Londres. 

L'atac va molt més enllà, i arriba a l'esport. L'Agència Mundial Antidopatge també va ser objectiu dels pirates, en ple escàndol sobre els atletes russos. 

El Kremlin assegura que és tot un invent de la Gran Bretanya que utilitza Rússia com a cap de turc.

A aquesta acusació s'unixen els Estats Units, que responsabilitzen set espies russos més d'atacar els ordinadors d'una empresa nuclear, i influir en les eleccions que van donar la victòria a Trump.

També et pot interessar

stats