Estats Units denega el visat a les parelles dels diplomàtics homosexuals si no estan casats
Les parelles de fet homosexuals han de presentar a les autoritats una prova de matrimoni abans del 31 de desembre.
Estas Units ha deixat aquesta setmana de facilitar visats a les parelles de diplomàtics estrangers i funcionaris de Nacions Unides del mateix sexe que resideixen al país, llevat que estiguen casats.
La mesura, aprovada inicialment el juliol passat, entrà en vigor aquest dilluns i ha generat ja fortes crítiques, atés que el matrimoni homosexual continua sent il·legal en nombroses nacions i en algunes d'elles el col·lectiu LGTB pateix una forta persecució.
En una circular remesa a l'ONU, EUA explica que la decisió forma part dels canvis que l'Administració ha vingut duent a terme per a adaptar les seues polítiques a la decisió del Tribunal Suprem que en 2015 va legalitzar el matrimoni entre persones del mateix sexe.
El 31 de desembre, data límit per a presentar una prova de matrimoni
Fins ara, si un diplomàtic sol·licitava un visat d'acompanyant per al seu cònjuge del mateix sexe, EUA demanava únicament que foren parella de fet. En el cas de les parelles heterosexuals, l'Administració nord-americana ja requeria el matrimoni per a aquest tipus de visats, coneguts com G-4.
Des d'aquesta setmana, el requisit afecta també les parelles del mateix sexe que sol·liciten aquest permís per a poder residir als Estats Units.
Les parelles homosexuals de fet que vulguen mantindre el visat que tenen actualment, hauran de presentar a les autoritats una prova de matrimoni abans del 31 de desembre, segons explica la circular. Si no ho fan, hauran d'abandonar el país en un termini de 30 dies, si no és que obtinguen un altre tipus d'autorització per a quedar-se.
La mesura de l'Administració Trump posa fi a una pràctica posada en marxa en 2009 per la secretària d'Estat en aquell temps, Hillary Clinton, per a protegir les parelles del mateix sexe.
Crítiques a la mesura
UN Globe, una associació que defensa els drets dels empleats LGTB de Nacions Unides, va lamentar en una nota al seu web aquest "desafortunat canvi de les normes", recordant que les parelles del mateix sexe "tenen opcions limitades pel que fa al matrimoni".
L'anterior ambaixadora nord-americana a l'ONU, Samantha Power, també va criticar la mesura qualificant-la d'"innecessàriament cruel i intolerant". Power, que va representar els Estats Units davant l'organització durant el govern de Barack Obama, ha recordat que "solament un 12% dels estats membres de l'ONU permeten el matrimoni del mateix sexe".