Els Estats Units acusen el president d'Hondures de col·laborar amb un narcotraficant

La Fiscalia obri juí contra el narco Geovanny Fuentes, assegurant que va col·laborar durant anys amb Juan Orlando Hernández i descrivint Hondures com a un “narcoestat”.

President d'Honduras, Juan Orlando Hernández
Imatge d'arxiu del president d'Hondures, Juan Orlando Hernández / Michael Reynolds (Efe)

La Fiscalia federal dels Estats Units ha obert el judici contra el suposat narcotraficant hondureny Geovanny Fuentes Ramírez assegurant que va col·laborar durant anys amb l'actual president del país, Juan Orlando Hernández, i descrivint Hondures com un "narcoestatat". Segons els fiscals, Fuentes Ramírez va operar un enorme negoci de distribució de cocaïna gràcies a la violència i a les seues connexions amb la policia, l'exèrcit i la classe política, "inclòs l'actual president d'Hondures".

"Tones de cocaïna, armes, violència, assassinats brutals, suborns i corrupció. Aquest cas tracta d'un narcotraficant violent", han sigut les paraules amb les quals la Fiscalia ha obert el judici.

El president d'Hondures, Juan Orlando Hernández, figura en el centre del cas que les autoritats dels Estats Units han preparat contra Geovanny Fuentes Ramírez, un suposat narcotraficant amb qui el líder hondureny va cooperar, segons els fiscals. Encara que Hernández no està acusat, la Fiscalia federal del districte sud de Nova York ha deixat clar que el president serà protagonista clau en aquest judici i que el procés esguitarà els estaments més alts d'Hondures.

Reunions secretes

En el seu al·legat inicial, la Fiscalia ha assegurat que el narco es va associar amb Hernández el 2013, quan era candidat a la presidència, i que junts van planejar enviar "la quantitat més gran possible de cocaïna als Estats Units". Un representant de la Fiscalia ha avançat que es presentaran proves de "reunions secretes" que el suposat traficant i el president hondureny van mantindre el 2013 i 2014. Segons han assegurat, el president hondureny va rebre suborns de Fuentes Ramírez i accés al seu laboratori de cocaïna i, a canvi, li va prometre protecció i cooperació.

Hernández nega qualsevol implicació

Fins ara Hernández ha negat en tot moment qualsevol implicació, una cosa que ha reiterat a través de Twitter, en una sèrie de missatges en la qual, a més, va llançar un advertiment a Washington. El president hondureny ha assegurat que mantindrà l'"aliança internacional en la lluita antinarcotràfic" fins al final del seu mandat, però ha advertit que si els narcotraficants, "amb la clau màgica de mentides guanyen beneficis dels EUA per fals testimoni, l'aliança internacional col·lapsaria amb Hondures".

El seu germà, Juan Antonio 'Tony' Hernández, segons els Estats Units implicat també en aquest cas de narcotràfic, ja va ser condemnat l'octubre de 2019 als EUA per delictes de tràfic de drogues i armes.

EUA sobre Hernández: "No podem col·laborar amb els qui no combaten corrupció"

El govern dels Estats Units ha advertit que no pot tindre llaços estrets amb líders que no lluiten contra la corrupció, després que la Fiscalia vinculara el president d'Hondures, Juan Orlando Hernández, amb un suposat narcotraficant del seu país que està sent jutjat a Nova York.

Juan Orlando Hernández ha sigut un estret aliat dels Estats Units des de 2014, primer amb el president Barack Obama i, posteriorment, des de 2017 fins al gener d'enguany, amb Donald Trump.

En el seu al·legat inicial, la defensa de l'acusat ha buscat desacreditar els testimonis que planeja presentar la Fiscalia, assegurant que entre ells hi ha diversos delinqüents que únicament busquen rebre un tracte de favor per part de les autoritats nord-americanes.

També et pot interessar

stats