La justícia russa confirma la condemna de nou anys de presó per a l'esportista estatunidenca Brittney Griner

Després d'aquesta decisió, la seua única esperança de tornar a casa és ser intercanviada per un pres rus als Estats Units

La jugadora de bàsquet estatunidenca Brettney Griner en una cel·la russa
La jugadora de bàsquet estatunidenca Brettney Griner en una cel·la russa / Evegenia Novozhenina (Reuters)

L’estrella del bàsquet estatunidenc Brittney Griner és una de les principals víctimes dels enfrontaments entre el seu país i Rússia des que va ser detinguda una setmana abans que començara la guerra d’Ucraïna, per possessió de drogues. Després d’haver sigut condemnada a nou anys de presó a l’agost i que ara els tribunals russos hagen rebutjat la seua apel·lació, l’única esperança de l’esportista d’elit és ser intercanviada per un pres rus que complisca condemna al seu país. 

Jugadora de l’equip rus UMMC Ekaterinburg, Griner va ser detinguda a l’aeroport internacional de Moscou quan tornava el febrer passat a la capital russa des de Nova York per portar oli de cànnabis en el seu equipatge. De poc ha servit que l’esportista reconeguera que duia l’oli perquè li ho havien recomanat els metges del seu país per a alleujar els dolors al genoll, i la seua declaració que en cap moment va utilitzar el producte com analgèsic durant la competició. Tampoc els testimonis a favor seu de les seues companyes russes d’equip. 

La jutgessa encarregada de la seua causa no va atendre a raons i, a principis d’agost, la justícia russa va condemnar l’estatunidenca a nou anys de presó per tinença i contraban de drogues. Una pena que va provocar la indignació del president dels Estats Units, Joe Biden, que va exigir el seu alliberament, i de la comunitat del bàsquet al seu país, que no ha deixat de mostrar-li el seu suport. 

Des que va ser condemnada, Griner ha estat en presó preventiva i la seua dona lamenta que només ha pogut parlar amb ella dues vegades des de febrer. Els Estats Units estan treballant per a aconseguir intercanviar l’estrella del bàsquet i un infant de marina condemnat a 16 anys per espionatge pel rus Víktor But —conegut com el mercader de la mort— que compleix una sentència de 25 anys per tràfic d’armes a una presó estatunidenca. Però la contraoferta russa no va convéncer la Casa Blanca i ara que s’ha rebutjat la seua apel·lació el futur de Griner està en l’aire.

La jugadora de básquet estatunidenca Brittney Griner durant la final de bàsquet femení en els Jocs Olímpics de Tòquio 2020, on el seu país va guanyar al Japó
La jugadora de básquet estatunidenca Brittney Griner durant la final de bàsquet femení en els Jocs Olímpics de Tòquio 2020, on el seu país va guanyar al Japó / Brian Synder (Reuters)

Griner, que fa 2,06 metres d’alçada, és una de les jugadores més determinants de la història del bàsquet femení i una superestrella al seu país, ja que és de les poques jugadores que han sigut campiona universitària, mundial, olímpica —a Rio i a Tòquio— i de la lliga estatunidenca (WNBA). A més és una de les poques jugadores de la història capaç de fer un mat. 

Com que el seu salari a l’equip estatunidenc Phoenix Mercury no es corresponia amb el seu gran rendiment i les seues capacitats va provar sort en equips estrangers. Així és com, després de passar per la Xina, jugava des de 2014 a Rússia, on els sous són bastants més alts que als Estats Units. Després de guanyar tres lligues i quatre Eurolligues amb l’UMMC Ekaterinburg, l’equip rus no ha dubtat a anar renovant-li el contracte durant les últimes temporades. 

També et pot interessar

stats