Espanya exigeix a Milei una "disculpa pública" per les seues paraules i crida a consultes l'ambaixadora a l'Argentina

El ministre d'Afers Estrangers assegura que Milei "ha portat les relacions entre Espanya i l'Argentina al seu moment més greu en la nostra història recent"

Espanya crida a consultes l'ambaixadora en Argentina
Espanya crida a consultes l'ambaixadora a l'Argentina / EFE/Moncloa
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
19 de maig 2024 - 19:23 Actualitzat: 19 de maig 2024 - 20:13

El ministre d'Afers Estrangers, Unió Europea i Cooperació, José Manuel Albares, ha anunciat que ha cridat a consultes l'ambaixadora d'Espanya a Buenos Aires de manera indefinida. En una declaració institucional convocada a primera hora de la vesprada d'este diumenge i després que, en un acte de Vox a Madrid, el president de l'Argentina, Javier Milei, haja titllat de "corrupta" la dona de Pedro Sánchez, Albares "ha exigit al senyor Milei disculpes públiques" i ha advertit que en cas de no produir-se, el govern espanyol "prendrà totes les mesures" que considere necessàries per a "defensar la nostra sobirania i dignitat". "Milei ha portat les relacions entre Espanya i l'Argentina al seu moment més greu en la nostra història recent", ha concretat. I ha insistit: "És inacceptable que un president en exercici, en visita a Espanya, insulte Espanya i el president del govern d'Espanya".

El responsable d'Afers Estrangers ha manifestat que les paraules del president argentí són "un atac frontal a la nostra democràcia, a les nostres institucions i a Espanya", un fet, ha dit "que trenca amb tots els usos diplomàtics i les regles més elementals de la convivència entre països". Ha recordat que el respecte mutu i la no ingerència en assumptes interns és un "principi inquebrantable en les relacions internacionals".

És per això, que Albares ha informat que "en vista de la gravetat dels fets", ha contactat "amb tots els portaveus parlamentaris" amb la intenció d'obtindre el seu suport en esta declaració institucional. "El PP i Vox encara no s'han pronunciat", ha matisat.

El ministre d'Afers Estrangers també ha parlat sobre este assumpte amb l'alt representant de la Unió Europea per als Afers Estrangers, Josep Borrell, que segons ha dit, li ha traslladat que un "atac d'este calibre a un estat membre és també un atac al conjunt de la Unió Europea" i que esta es pronunciarà públicament.

"Al senyor Milei li exigim el respecte a les formes i que estiga a l'altura del gran país al qual representa i del lloc que ocupa, unes formes i un respecte que mai hauria d'haver abandonat i menys estant a la capital d'Espanya", ha conclòs José Manuel Albares.

En l'acte Europa Viva 24, convocat per Vox i que s'ha celebrat este diumenge de matí al palau de Vistalegre de Madrid, el president de l'Argentina ha dit, entre aplaudiments dels assistents i en referència a Pedro Sánchez i la seua dona, Begoña Gómez: "Colla de gentola aferrada al poder. Fins i tot amb la dona corrupta, ell s'embruta i es pren cinc dies per a pensar-s'ho".

El PSOE demana en bloc a Feijóo que condemne les paraules de Milei 

El PSOE ha demanat en bloc al líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, "una condemna clara i contundent" a les paraules de Milei. En un comunicat remés este diumenge, fonts del partit han assenyalat que la “gravetat” de les paraules del mandatari argentí haurien de provocar "una reacció immediata de tots els partits polítics". "El discurs d'odi de la internacional ultra no pot quedar impune", han sentenciat. Les reaccions dels càrrecs socialistes s’han succeït a les xarxes.

La número dos del PSOE i ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ha recordat que “els socis del PP s'obliden que Espanya és una democràcia i que el govern de Pedro Sánchez té la legitimitat de les urnes”. Sobre les paraules de Milei ha afegit que “enfront de l'odi i els insults de la dreta populista, el govern es mantindrà ferm en les seues conviccions i no tolerarà estes injúries”.

Per la seua banda, el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, ha afirmat que Vox i el PP “més extremista” són les “terminals” a Espanya de la internacional ultra reunida a Madrid, “un perill per a la democràcia”. 

La portaveu del govern espanyol i ministra d'Educació, Pilar Alegría, ha interpel·lat directament a Feijóo: “Estos són els aliats als quals alimenta. Odi pur i dur, menyspreu a la democràcia i insults constants. No fa res per a parar-ho, només continua alimentant esta política de l'odi”.

La candidata del PSOE a les europees i ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha titlat la intervenció de Milei d’“intolerable” i diu que espera “una reacció del PP equivalent a la de Zapatero amb Chávez”. “Enfront dels insults i les mentides correspon una resposta respectuosa, però ferma i democràtica”, ha dit.

També s'ha manifestat l'alt representant de la Unió Europea per als Afers Estrangers, Josep Borrell, que ha escrit en anglés que "els atacs contra familiars de líders polítics no tenen cabuda en la nostra cultura: els condemnem i rebutgem, especialment quan provenen dels socis".

El PP respon que la seua tasca és "fer oposició al president d'Espanya, no al de l'Argentina"

El Partit Popular ha contestat al ministre d'Afers Estrangers que la seua "tasca és fer oposició al president d'Espanya, no al de l'Argentina". Li retrauen, a més, que no els haja cridat per a informar-los "de la posició al Sàhara, Ucraïna, Israel o Gibraltar" i sí que els cride "per tal que el PP defense a Pedro Sánchez d'unes declaracions del president argentí al qual el govern va acusar de drogar-se".

La formació, a més, indica que fa política en "el marc de la moderació i el respecte" i no participa de la "hipèrbole discursiva que pretenen incloure els uns i els altres".

En el comunicat, en què deixen clar que no faran costat a Sánchez, diuen que "el seu silenci" respecte als "casos de suposada corrupció que afecten el seu govern, el seu partit i entorn personal" genera "desconfiança" a l'estranger i "debilitat en les nostres posicions a l'exterior". 

També et pot interessar

stats