Aterra a Madrid l'avió amb 72 evacuats del Sudan en una operació militar

El comboi ha fet escala a la República de Djibouti sense incidents i ha arribat a la base aèria de Torrejón de Ardoz cap a les onze del migdia

Una trentena d'espanyols i altres setanta civils pugen a l'avió de l'Exèrcit de l'Aire a Khartum
Una trentena d'espanyols i setanta civils més pugen a l'avió de l'Exèrcit de l'Aire a Khartum / Exèrcit de l'Aire (Efe)
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
24 d'abril 2023 - 09:38 Actualitzat: 24 d'abril 2023 - 12:21

Espanya ha evacuat amb èxit els espanyols residents al Sudan, sumit des del 15 d'abril en una guerra civil que acumula més de 400 morts. Els ha tret del país per via aèria, en una operació coordinada pels ministeris d'Afers Estrangers i Defensa i amb participació de les Forces Armades. Un avió de la Força Aèria Espanyola amb 72 persones rescatades del país africà ha aterrat vora les onze del matí d'aquest dilluns a la base aèria de Torrejón de Ardoz (Madrid), on les ha rebudes el ministre d'Afers Estrangers, Unió Europea i Cooperació, José Manuel Albares.

En concret, en el comboi viatjaven 34 espanyols i ciutadans d'altres onze nacionalitats, segons fonts del Ministeri. Entre d'altres, portuguesos, italians, polonesos, irlandesos, mexicans, veneçolans, colombians, argentins i sudanesos, residents al país africà i turistes.

Passades les onze de la nit de diumenge (hora peninsular) s'enlairava sense incidents l'aeronau militar des de Khartum, la capital, segons informava a través de Twitter el ministre. Després d'una primera escala a la veïna República de Djibouti, al sud d'Etiòpia, segons fonts governamentals, ha partit rumb a la base aèria madrilenya. Els titulars dels dos gabinets ministerials implicats s'han mantingut en permanent contacte durant tot el diumenge per a assegurar l'èxit de l'operació. 

A més dels evacuats en l'operatiu, un grup d'espanyols ha decidit voluntàriament quedar-se al Sudan o eixir-ne per altres mitjans, mentre que altres persones havien aconseguit abandonar el país pel seu compte abans que el govern espanyol mobilitzara el comboi d'evacuació. Aquest dispositiu ha estat compost per quatre avions militars que han volat entre Djibouti i Espanya per a transportar tot el material i personal implicat, i s'ha dut a terme des de l'aeroport de Khartum.

Vora una seixantena de militars espanyols continuen al Sudan. En aquest contingent hi ha efectius de l'Exèrcit de l'Aire, de la Brigada Paracaigudista i del Comandament d'Operacions Especials, que han participat en l'evacuació. La ministra de Defensa, Margarita Robles, ha celebrat l'èxit de l'operació d'evacuació i ha assegurat que "han sigut uns dies de molt de perill i molt intensos". Ha sigut "extremadament delicada" des del punt de vista de la seguretat pel context bèl·lic en el qual s'ha desenvolupat i per les dificultats per a reagrupar la població, ha puntualitzat Albares. Tots els repatriats han hagut de desplaçar-se fins al punt de reagrupament i efectius militars els han anat a buscar enmig de combats.

El govern espanyol preparava l'evacuació dels residents espanyols al Sudan des del passat dimecres, segons va anunciar el president, Pedro Sánchez, en el Congrés. El país africà arrossega des de fa més d'una setmana un enfrontament entre dos generals que es barallen pel poder. En un costat del tauler està l'Exèrcit sudanés; en l'altre, el grup paramilitar rebel Forces de Suport Ràpid. Els combats esclataren després de setmanes de tensió entorn de la reforma de les forces de seguretat, en el marc de les negociacions per a formar un nou govern de transició. Les dues forces de la contesa van ser els artífexs del colp d'estat conjunt que va enderrocar al govern de transició al país l'octubre del 2021.

El xoc bèl·lic ha agreujat la situació de crisi humanitària que ja patia el Sudan des d'abans i deixa una població de vora 48 milions d'habitants atrapada en una guerra que ja ha deixat almenys 420 morts i 3.700 ferits, segons dades de l'ONU. El país està a la vora del col·lapse, arrasat per la fam i sense pràcticament accés a internet. Milers de persones han fugit a països fronterers com són el Txad, Egipte i Sudan del Sud.

Més de mil europeus repatriats

I mentre el territori es dessagna, diversos països acceleren els operatius de rescat dels compatriotes. Més de mil ciutadans europeus han sigut evacuats en una operació “complexa” però “exitosa” iniciada durant el cap de setmana per diversos membres de la Unió Europea, ha informat aquest dilluns l'alt representant de la UE per a Afers Estrangers, Josep Borrell, en arribar a un Consell de Ministres del ram comunitari. Durant les repatriacions hi ha hagut alguns incidents, com un ciutadà francés ferit de bala, a pesar de la treva en vigor entre els dos rivals militars.

També et pot interessar

stats