Espanya diu que només intervindrà en l'operació al mar Roig de la mà de la UE o l'OTAN

La ministra Robles ha explicat que l’exèrcit espanyol no s’implicarà “unilateralment”

Imatge d'arxiu de la ministra de Defensa, Margarita Robles
Imatge d'arxiu de la ministra de Defensa, Margarita Robles / Efe

Espanya no intervindrà en l'operació Guardià de la Prosperitat, llançada pels Estats Units i que té com a objectiu garantir la seguretat del trànsit marítim al mar Roig després dels recents atacs de les milícies houthis del Iemen, segons ha informat el Ministeri de Defensa.

El departament que dirigeix Margarita Robles ha explicat aquest dimarts que la participació en la missió està subjecta a decisions de la UE i l'OTAN i, consegüentment, Espanya, "unilateralment", no s'implicarà en aquest àmbit.

Va ser el secretari de Defensa dels Estats Units, Lloyd Austin, qui va anunciar aquest dilluns el llançament de l'operació, en la qual sí que participen el Regne Unit, Bahrain, el Canadà, França, Itàlia, els Països Baixos, Noruega i Seychelles, al·legant que "la recent escalada en els temeraris atacs houthis provinents del Iemen amenaça el lliure flux comercial, posa en perill les vides de mariners innocents i suposa un incompliment del dret internacional".

El portaveu militar dels houthis, Yahya Sari, ha confirmat dos atacs contra dos navilis que considera vinculats a Israel i el Comandament Central dels Estats Units (Centcom) els ha corroborat.

Israel ha agraït els països participants en l'operació Guardià de la Prosperitat el suport en la "lluita contra l'eix terrorista iranià", mentre que el politburó d’Ansarulà, el nom oficial del moviment houthi, "va aconsellar" els països no participar en la missió per ser "deshonrosa" i "una vergonya" que a més tindrà resposta.

Els atacs amenacen el comerç mundial
Els atacs amenacen el comerç mundial / À Punt NTC

També et pot interessar

stats