Empat entre les coalicions de la dreta i l’esquerra en la primera volta de les legislatives franceses

Les primeres projeccions descarten una cohabitació amb el neoliberal Macron de president i l’esquerrà Mélenchon de primer ministre

 

El líder de la França Insubmisa, Jean-Luc Mélenchon, cara més visible del front ampli d'esquerres Nupes
El líder de la França Insubmisa, Jean-Luc Mélenchon, cara més visible del front ampli d'esquerres Nupes / Sarah Meyssonnier (Reuters)

Els resultats provisionals de la primera jornada de les eleccions legislatives apunten a un empat amb el 25% de vots entre el bloc del president Emmanuel Macron i el front d’esquerres Nova Unió Popular Ecològica i Social (Nupes), que reuneix La França Insubmisa de Jean-Luc Mélenchon, els ecologistes, els socialistes i els comunistes. Algunes empreses demoscòpiques donen un lleuger avantatge a Nupes.

L'extrema dreta de Marine Le Pen seria la tercera força més votada, amb el 20% dels sufragis. L'altre destacat líder ultradretà francés, Éric Zemmour, no ha passat a la segona volta en la circumscripció per la qual s'ha presentat i ha quedat per darrere de les candidatures macronista i la del Reagrupament Nacional, partit de Le Pen.

Els sondejos publicats pels principals mitjans de comunicació pronostiquen que el president Macron no tindrà una majoria absoluta per a dur a terme el seu programa de govern els pròxims cinc anys, tot i que adverteixen que la traducció a escons dels suports rebuts per cada candidatura és menys fiable. 

 

En total hi ha 577 circumscripcions i en moltes d'elles cal anar a una segona volta, que serà el pròxim diumenge 19 de juny. Tot i que el partit del president Macron tindrà la majoria, de moment no se sap si aquesta serà absoluta o relativa. Amb el que sabem fins ara sembla descartada una cohabitació amb el neoliberal Macron de president i l’esquerrà Mélenchon de primer ministre. 

 

La gran guanyadora de la nit ha sigut l’abstenció, que se situaria en el 52,8% i seria la xifra més alta en les darreres dues dècades. 

 

A mesura que avance l'escrutini se sabrà el futur de l'ara primera ministra, Elizabeth Borne i de catorze ministres del seu gabinet. Si no guanyen en la seua circumscripció, hauran d'abandonar el govern.

També et pot interessar

stats