Qui és Éric Zemmour, la nova cara política de França que avança per la dreta Le Pen

Encara no és oficialment candidat a les eleccions presidencials de 2022 però en a penes cinc mesos ha capgirat els sondejos i ja se situa el segon en intenció de vot, només per darrere de Macron

El periodista i tertulià Éric Zemmour, durant la presentació del seu últim llibre el passat 16 d'octubre / Eric Gaillard (Reuters)

El terratrémol ultradretà Éric Zemmour ha sacsejat de dalt a baix la precampanya per a les eleccions presidencials de França, previstes per a abril de 2022. Encara no ha anunciat de manera oficial la candidatura en la carrera cap a l'Elisi, però a l'octubre els sondejos el situen en la segona ronda dels comicis amb vora el 17% dels vots, només per darrere de l'actual president, Emmanuel Macron. Poc es coneixia abans de la seua figura, més enllà de les polèmiques idees de caràcter ultranacionalista, islamòfob i antifeminista. Qui és aquest home que ha avançat per la dreta fins i tot Marine Le Pen, líder del partit extremista Agrupació Nacional?

Polemista d'extrema dreta, Zemmour s'ha convertit en l'autèntic fenomen de la precampanya presidencial francesa i està en boca de tots. Nascut el 1958, és fill d'una família jueva d'Algèria que va emigrar a França quan el país africà encara era una colònia. Periodista polític, escriptor i assagista, és una coneguda figura en les tertúlies de televisió. Expert en el discurs de la confrontació, aquest showman mediàtic ha aprofitat en els últims anys els platós per a divulgar sense complexos els postulats radicals que el caracteritzen, amb un discurs més dur que el de l'extrema dreta tradicional.

Carrega contra la immigració, el feminisme, la diversitat sexual i l'islam. França es dirigeix cap a una guerra civil, defén Zemmour, per l'explosió demogràfica al continent africà. També proposa implantar una educació patriòtica, suprimir el dret d'asil, restablir les fronteres nacionals o prohibir els noms no francesos. "Si soc el dimoni —replica a les veus crítiques—, la majoria dels francesos també ho és". Tot a pesar que l'han condemnat dues voltes per incitació a l'odi racial. En una entrevista va arribar a dir que els menors migrants són lladres, assassins i violadors.

Un discurs incendiari que ha polaritzat la societat: el 59% dels francesos està en contra d'aquesta nova estrela de l'extrema dreta que ja té cartells amb el seu rostre inundant els carrers de París, a pesar que no ha confirmat que es presente a les eleccions. Le Pen, que podria quedar fora de la segona ronda si es compleixen els últims pronòstics electorals, ja ha anunciat que donarà suport a Zemmour en cas que quede millor posicionat en les votacions. 

També et pot interessar

stats