Les emissions de CO₂ al món creixeran un 8,8% fins a 2030 en compte de baixar un 43%

Amb aquesta tendència no es compliria l’Acord de París de limitar l'augment de la temperatura global a 1,5 graus centígrads

576303682
Imatge d'arxiu d'una fàbrica emetent fum / Shutterstock

Les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle (GEI) creixeran un 8,8 % fins a 2030 amb els actuals compromisos internacionals de reducció de CO₂ mentre que haurien de reduir-se fins a un 43 % respecte a 2019 per a poder complir l'objectiu de l'Acord de París de limitar a 1,5 graus centígrads l'augment de temperatura mundial a final de segle. Aquesta és la conclusió d'una nova anàlisi de l'ONU, que es publica a penes 15 dies abans de l'inici de la XXVIII Conferència de les Parts de Canvi Climàtic a Dubai.

L'informe ha analitzat els compromisos actuals de 195 països i destaca que aquest 8,8 % d'increment anual suposa una millora "marginal" respecte a l'avaluació de l'any passat, quan els països anaven pel camí d'augmentar les emissions un 10,6 % anual d'ací a 2030 en comparació amb 2010.

Tot i això, l'ONU denuncia que els plans nacionals d'acció climàtica continuen sent insuficients per a limitar l'augment de la temperatura global a 1,5 graus centígrads i complir els objectius de l'Acord de París. "Això significa que la COP28 ha de ser un moment de canvi transcendental. Els governs no sols han d'acordar quines mesures climàtiques contundents s'adoptaran, sinó també començar a mostrar exactament com dur-les a terme", valora.

Els governs no sols han d'acordar quines mesures climàtiques contundents s'adoptaran, sinó també començar a mostrar exactament com dur-les a terme

Encara que valora que alguns països han fet "majors esforços" el departament de Canvi Climàtic de l'ONU insisteix que és necessària una "acció més ambiciosa i urgent per a inclinar a la baixa la trajectòria de les emissions mundials i evitar els pitjors impactes del canvi climàtic".

També et pot interessar

stats