Donetsk, un front "literalment cobert de cadàvers russos"

El president ucraïnés, Volodímir Zelenski, adverteix de baixes "colossals" al front est mentre creixen les crítiques dels bloguers russos contra els comandaments militars per les "enormes pèrdues"

Les tropes ucraïnesses llancen un morter contra posicions russes a Donetsk
Les tropes ucraïneses llancen un morter contra posicions russes a Donetsk / Forces Armades d'Ucraïna (Reuters)

Ucraïna ha repel·lit mig centenar d'atacs i ha abatut un avió rus les últimes hores. Pobles de les regions de Zaporíjia, Kherson, Mikolaiv, Khàrkiv i Dnipropetrovsk han sigut testimoni de combats, encara que els més intensos s'estan produint al front est, a la zona separatista del Donbass.

L'estratègia russa està fracassant a la regió, sobretot a Donetsk segons el president d'Ucraïna. "La terra davant les posicions ucraïneses està literalment coberta dels cossos dels ocupants". "En moren a centenars cada dia", ha advertit Volodímir Zelenski en la seua al·locució diària.

El mandatari assegura que les baixes "colossals" a la zona estan desfermant queixes dels soldats al governador de la regió, per la qual cosa ha convidat la ciutadania russa a una "protesta ferotge" al carrer contra Moscou.

El responsable governamental de Donestk, el prorus Primorsky Krai, minimitza les baixes. Però els microbloguers russos, que cobreixen el dia a dia de la guerra des d'aplicacions com Telegram, han començat a elevar les crítiques contra alts comandaments militars del Kremlin per les "enormes pèrdues" a la regió, segons l'anàlisi de l'Institut per a l'Estudi de la Guerra, un centre nord-americà especialitzat en conflictes internacionals.

Zelenski ha explicat que les forces ucraïneses mantenen una "defensa activa" en aquest front, mentre estan fent retrocedir gradualment els russos en altres zones de l'est i el sud, fonamentalment als voltants de la ciutat de Kherson, d'on Rússia ha evacuat la població civil. També ha anticipat l'arribada de nous sistemes de defensa àrea occidentals, que avancen en l'objectiu de protegir tot el cel ucraïnés.

Control "per la força" a cinc empreses i dotze partits il·legalitzats

Així mateix, ha informat del "control per la força" de cinc empreses "per a satisfer les necessitats de la guerra". Es tracta de Motor Sich, KrAZ, Ukrnafta, Ukrtatnafta i Zaporijtransformator, firmes que segons Zelenski ara a penes treballaven i que d'ara endavant quedaran sota "gestió militar-estatal" per a tasques de reparació i producció d'equips, provisió de les forces de defensa i restauració d'infraestructures.

El control d'empreses, habitual de l'economia de guerra, té lloc després de controvertides decisions en el terreny polític. Recentment, Kíiv ha il·legalitzat el Partit Socialista (PSU) pel seu presumpte suport a "l'agressiva política antiucraïnesa de Rússia". La formació se suma a la dotzena de partits il·legalitzats al país que inclou el Bloc d'Oposició, Socialistes, el Partit Justícia i Desenvolupament, Nashi, Estat, Bloc de Volodímir Saldo, Oposició d'Esquerra, Partit Sharia, Unió de Forces d'Esquerra, Plataforma d'Oposició-Per la Vida i el Partit Socialista Progressista d'Ucraïna. Segons el govern de Zelenski, els representants d'aquestes forces van participar directament en el règim d'ocupació i els referèndums dels territoris ucraïnesos annexionats per Rússia.

També et pot interessar

stats