Els disturbis nocturns de França han causat mil milions de pèrdues en més de 200 pobles

Macron rep els alcaldes dels municipis afectats per uns incidents en què s’han saquejat dos centenars de comerços i vora 300 entitats bancàries

El president Macron es dirigeix als alcaldes dels municipis que han registrats disturbis nocturns durant la última setmana
El president Macron es dirigeix als alcaldes dels municipis que han registrats disturbis nocturns durant l'última setmana / Reuters

El president francés, Emmanuel Macron, s'ha reunit al Palau de l'Elisi amb més de 200 alcaldes de les localitats que han registrat actes vandàlics durant la nit des de fa ja una setmana. Aquests disturbis, que es van desencadenar arran de la mort, per un tir de la policia, d’un jove que intentava fugir d’un control policial quan conduïa sense carnet, ja han causat unes pèrdues de mil milions d’euros, segons fonts de l'executiu.

A més, aquest vandalisme ha saquejat més de 200 comerços, ha destruït vora 300 entitats bancàries i 250 estancs. També s’han comptabilitzat 159 cotxes cremats, 24 edificis públics danyats pels atacs, així com quatre comissaries. A aquests danys, caldria afegir l’impacte que pot tindre per la imatge de França i per al turisme aquest esclat social, que la patronal encara no ha avaluat.

La matinada d’aquest dimarts ha sigut la setena consecutiva en què els carrers de diverses localitats franceses han patit els disturbis. A pesar que la intensitat dels mateixos va reduint-se, sobretot des del cap de setmana, durant la nit de dimarts es va arrestar 72 persones, segons les xifres del govern gal. Per a contindre aquest episodi violent, el govern ha mobilitzat 45.000 policies durant l'última setmana.

Durant la visita a diverses casernes de bombers de París aquest dilluns a la nit, Macron va plantejar la possibilitat de sancionar econòmicament les famílies dels menors responsables dels actes violents, en el que s'entén com una referència a les ajudes socials.

Segons Le Parisien, el cap de l'Estat francés va dir que "amb la primera infracció, caldria arribar a sancionar fàcilment les famílies" amb "una espècie de tarifa mínima des de la primera favada".

També et pot interessar

stats