Més de 3.000 detinguts durant les sis nits de disturbis violents a França

Un bomber mor i tres policies resulten ferits en els incidents de l'última matinada, mentre la justícia investiga com a temptativa d'assassinat l’atac de dissabte a la vivenda d’un alcalde

Un bomber tracta d'apagar un cotxe que els manifestants van botar foc durant una matinada de la setmana passada
Un bomber tracta d'apagar un cotxe a què els manifestants van botar foc durant una matinada de la setmana passada / Pascal Rossignol (Reuters)

Més de 3.000 persones arrestades, un bomber mort i un atac greu a la vivenda d’un alcalde, a més de nombrosos danys materials i econòmics i els agents ferits. És el balanç provisional que deixen les sis nits de disturbis a França que es van desencadenar després de la mort, per un tir d’un policia, d’un jove de dèsset anys que conduïa sense carnet i fugia d’un control policial. Tot i que la matinada de dilluns ha sigut més tranquil·la que les precedents, ha acabat amb 157 detencions i, segons les forces de seguretat, no hi va haver cap incident greu.

A diferència de la matinada anterior, quan els manifestats van atacar de manera violenta la casa de l’alcalde de la ciutat de L'Haÿ-les-Roses i van ferir diversos membres de la seua família, la nit d’aquest diumenge ha registrat menys incidents.

Tot i això, els aldarulls registrats durant tota la setmana han provocat l’arrest de més de 3.000 persones i en 260 casos havien de ser jutjades en compareixença immediata, segons detalla l’emissora France Info.

L'atac a la casa de l'alcalde, com a temptativa d'assassinat

En el cas de Vincent Jeanbrun, l'alcalde de L'Haÿ-les-Roses, una ciutat de la regió de París, els manifestants van atacar la casa de manera violenta quan la seua esposa i els seus dos fills, de cinc i de set anys, estaven dins. Un dels fills i la mare van resultar ferits. La justícia està investigant els fets com una temptativa d'assassinat.

Els incidents violents també han deixat tres policies ferits aquesta nit i s’han cobrat la vida d’un bomber que treballava en l'extinció d'un incendi, causat pels disturbis, en un pàrquing de Saint-Denis, segons ha confirmat el ministre d'Interior, Gérald Darmanin. Les circumstàncies de la mort no han transcendit. Darmanin s’ha limitat a dir que el bomber havia mort malgrat la ràpida intervenció dels seus companys.

Concentracions de suport

Aquest dilluns al migdia hi ha convocades en tot França concentracions als ajuntaments en senyal de suport als alcaldes, després de l'atac al domicili del primer edil de L'Haÿ-les-Roses.

En el plànol institucional, el president francés, Emmanuel Macron, té previst rebre als presidents de l'Assemblea Nacional i del Senat per a abordar aquest episodi d’actes violents i la primera ministra, Élisabeth Born, també ha convocat els líders dels principals partits per a tractar els aldarulls.

També et pot interessar

stats